Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Två semifinaler i schlager-EM

MUSIK/TV: Det blir två semifinaler i schlager-EM redan nästa år. Beslutet togs på ett möte med Europeiska radio- och tv-unionen, EBU på fredagen. - Det här gör att tävlingen blir mer rättvis, säger Svante Stockselius, svensken som är högste chef för schlager-EM, till esctoday.com.
Anledningen till att reglerna ändras är att det stora antalet länder som deltar har gjort tävlingen oöverskådlig. Målet med den förändring som EBU diskuterade och tog beslut om i Verona på fredagen var att få ner antalet tävlande länder i en och samma semifinal.
Tidigare har 14 länder direktkvalificerats till finalen, medan resterande länder slagits om ytterligare 10 finalplatser i en stor semifinal.
I det nya förslaget blir schlager-EM en tävling med nästan lika villkor för alla. Tävlingen kommer från och med 2008 att innehålla två semifinaler, där nio länder från varje direktkvalificeras till finalen. Dessutom väljer den så kallade reservjuryn ut ytterligare ett land från varje semifinal, en eftergift åt alla fans som tycker att grannländernas "kompisröstning" gör tävlingen orättvis.
Därtill tillkommer förra årets vinnare samt "de fyra stora"; Storbritannien, Tyskland, Frankrike, och Spanien, som alla är garanterade en plats i finalen. Allt som allt blir det alltså 25 länder i finalen, istället för 24.
Vinnarna av årets Melodifestival i Sverige behöver alltså inte hänga läpp för att The Arks misslyckande i senaste schlager-EM innebär en uppförsbacke. Nu har alla länder samma väg att vandra inför finalen.
- Vi lyssnade noga på förslagen från medlemsländerna (inom EBU) och från fansen, och vi tog även hänsyn till den kritik som funnits i pressen. Det här gör att tävlingen blir mer rättvis, att den öppnar dörrarna till en mer intressant final, och produktionsmässigt är det den mest flexibla lösningen, säger Svante Stockselius till schlagersajten Esctoday.com.
Svante Stockselius säger sig vara övertygad om att den nya tävlingsformen innebär en mer stabil framtid för schlager-EM.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.