Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ord står mot ord.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Två läger i räkdebatten

Om man kan fortsätta äta räkor? Det beror på vem du litar på. Så här ser debattörerna och argumenten ut.

WWF gav nordhavsräkan rött ljus den 4 februari.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

ARGUMENT

Bestånden har halverats de senaste fem åren. Förvaltningen är otydlig. Övervakningen bristfällig. Fiskare kastar ut döda småräkor trots att det är olagligt.

KÄLLOR

"Basen för fiskguiden är offentlig information från ett tusental fiskar och arter. Utvärderingen görs av erfarna forskare. WWF använder data från vedertagna forskningsorgan som ICES när det gäller fiskbestånden, men väger också in ekologiska faktorer, kontroll och förvaltning i sina konsumentråd."

SAGT

"WWF har bekymrat följt räkans situation under lång tid. Vi har pratat med myndigheter och fiskerinäringen för att hitta lösningar, men lite har hänt."

Miljödebattören Stefan Edman tycker att WWF är fel ute.

ARGUMENT

Vi kan äta räkor inom fångstkvoten utan dåligt samvete. 25-30 båtlag i Gullmarn och Koster–Väderöfjorden har frivilligt arbetat fram och tillämpar regler för hållbart fiske.

KÄLLOR

Internationella Havsforskningsrådets (ICES) expertgrupp, som slagit fast att 6 000 ton räka kan fiskas långsiktigt hållbart i Skagerrak, Kattegatt och Norska rännan.

SAGT

"Räkan är kronjuvelen i Göteborgs och Bohusläns varumärke. Hade den populära läckerbiten varit riktigt hotad vore WWF:s rekommendationer givetvis akut nödvändiga. Nu riskerar rödlistningen att i stället hota duktiga räkfiskare, liksom grossister, butiker, krogar och delar av besöksnäringen."

Landshövdingen Lars Bäckström tycker att WWF:s rekommendationer träffar fel måltavla.

ARGUMENT

Svensk räkan är inte under utfiskning och hotas inte av utrotning.

KÄLLOR

ICES, som visserligen konstaterat att det har skett en nedgång i beståndet de sista åren, men att biomassan fortfarande ligger över den gränsen för risk för beståndet. Samt att det varit en mycket bra rekrytering av småräkor de två senaste åren.

SAGT

"WWF anser alltså att de myndigheter som ska kontrollera gör ett dåligt jobb. Är det en anledning att rödmarkera en art och ekonomiskt slå mot företagare?"

Kommunalrådet Kia Andreasson, MP, ger WWF stöd.

ARGUMENT

Beståndet har minskat kraftigt. Nordhavsräkan är ännu inte akut hotad men fortsätter nedgången kan den snart bli det.

KÄLLOR

ICES rapport från oktober 2013, som också slår fast att Sverige har problem med att fiskarna dumpar stora mängder småräkor.

SAGT

"Regeringen borde fokusera på att få bort dumpningen av småräkor och fördela fångstkvoterna så att de gynnar fiskare som redan i dag använder miljömässigt hållbara metoder."