Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

38 minitvåor i inredda containrar ställs i ordning på Medicinareberget.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tusen studentrum blir bara 400

Göteborg skulle behöva minst 2000 nya studentbostäder senast 2015. Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS, har tidigare åtagit sig att försöka få fram 1000 av dessa men konstaterar nu att det inte kommer att gå.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är surt, men det är bara att inse, säger Magnus Bonander, tillförordnad vd för SGS.

I stället för 1000 nya bostäderna tippar han på att facit kommer att hamna på runt 400.

- Processerna tar mycket längre tid än vi trott och hoppats. Vi kommer att få de här 1000 bostäderna, men inte till 2015, säger han.

Sammanlagt kan fem projekt hinna bli klara de närmsta tre åren. Först ut är 38 minitvåor i inredda containrar som just nu ställs i ordning på Medicinareberget. Barackerna får stå kvar i tio år med tillfälligt bygglov.

- Vi fick en möjlighet att köpa modulerna begagnade till ett bra pris och kan sätta en hyra på runt 2900 kronor, säger Magnus Bonander och förklarar att det normalt är för dyrt att satsa på bostäder som bara får stå kvar en begränsad tid.

Hemvärnsgård

Näst på tur att färdigställas är ett bygge på Gibraltargatan där 94 ettor på runt 30 kvadrat ska kunna hyras ut från och med i höst. Till det kommer runt 150 bostäder i ombyggda äldreboenden vid Selma Lagerlöfs torg och Munkebäckstorget samt ytterligare 100 på Fridhemsgatan i Majorna där en gammal hemvärnsgård får ge plats åt studentlägenheter.

Utöver de 400 nya bostäder som SGS hinner få fram räknar Chamlers studentbostäder med att färdigställa 100 nya studentlägenheter på Guldheden innan 2015.

Kötiden till SGS drygt 7000 studentbostäder är nu ett halvår för ett rum och 18 månader för en lägenhet.

Chalmers Studentbostäder har ingen egen kö utan hyr ut sina 2000 bostäder via Boplats. I dagsläget svarar flera hundra personer på varje erbjudande som läggs ut.

- Som vanligt kring terminsstart så är läget akut. Vi är så klart besvikna över situationen för egentligen var det ett löfte om 2000 nya studentbostäder där SGS skulle stå för 1000 medan kommunen och Chalmers skulle stå för resten, säger Stina Fredriksson, ordförande i Göteborgs förenade studentkårer, GFS.

Hon hoppas nu att regeringens pågående översyn av byggreglerna ska leda till att det blir billigare att bygga studentlägenheter.

- Anledningen till att det finns för få studentbostäder är ju att det inte går att få ekonomi i projekten. Vår förhoppning är att man ska göra undantag i byggreglerna för studentbostäder så att de blir billigare att bygga, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.