Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anhängare till regeringen fortsätter att demonstrera på Turkiets gator. Arkivbild.

Turkisk uppmaning kan vara brottslig

Turkiet uppmanar svenskar att lämna in uppgifter om Gülenanhängare till presidentkansliet, rapporterar Ekot. Enligt experter kan det vara ett folkrättsbrott.

På en Facebooksida för anhängare till det turkiska regeringspartiet AKP i Sverige uppmanas "alla att rapportera personer, organisationer och lärosäten som stöder eller finansierar Fethullah Gülens terrororganisation, både inom landet och utomlands", enligt Ekot. Numret som anges går till presidentkansliet i Turkiet.

- Det är i en gråzon som gränsar till folkrättsbrott, att en regering försöker genomföra sin politik – i det här fallet förföljelse av politiska motståndare – på en annan stats territorium, säger Ove Bring, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Om lämnad information leder till att någon i Sverige "lider skada eller risk för att bli attackerade" kan det handla om olovlig underrättelseverksamhet eller flyktingspionage, vilket i sin tur kan leda till fängelse, förklarar han.

Ska kontakta ambassadör

Svenska regeringen har ännu inte kontaktat den turkiska ambassaden om uppgifterna, men säger att det kommer att göras inom kort.

- Vi kan inte veta säkert vad som är regeringens inblandning i det här, men det blir ett tillfälle för oss att prata med Turkiets ambassadör om detta och den mycket oroande utvecklingen i Turkiet, säger utrikesminister Margot Wallström.

Hon vill inte spekulera i om det kan bli tal om några andra åtgärder från Sveriges sida.

- Det är inte för regeringen att avgöra om det här är någonting brottsligt. Det är ju för rättsvårdande instanser att bedöma det.

Nekar till inblandning

Den turkiska ambassadören Kaya Türkmen säger till Ekot att det är "naturligt" att den turkiska staten är intresserad av den här typen av uppgifter, även om han själv säger sig inte känna till uppmaningen.

- Jag tror inte att Sverige har lagar som förbjuder Turkiet att samla information om aktiviteterna hos en organisation som försöker störta regeringen i Turkiet, säger han.

President Recep Tayyip Erdogan anklagar den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen och hans anhängare för kuppförsöket förra helgen, som Gülen i sin tur har fördömt och nekat till all inblandning i.