Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Turkiets ambassadör hemkallad

Riksdagen anser att det var ett folkmord som begicks mot bland andra armenier 1915.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Direkt efter beskedet ställde Turkiets premiärminister in sitt Sverigebesök och ambassadören kallas hem till Ankara.

-Jag har fått instruktioner att åka tillbaka till Turkiet, säger Zergün Korutürk, Turkiets ambassadör i Sverige.

Korutürk var närvarande i riksdagen när beslutet togs. Hon säger att hon redan där talade med Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu i telefon och att hon då fick sina instruktioner om att åka hem.

Med hundratals armenier, assyrier, syrianer och greker på läktaren och med stark polisbevakning debatterade riksdagen frågan i flera timmar på torsdagen. Den rödgröna oppositionen hade föreslagit att massakrerna under första världskriget i det sönderfallande Ottomanska riket ska klassas som ett folkmord.

De borgerliga avvisade med hänvisning till att politiker inte ska skriva historia. Men fyra borgerliga ledamöter överraskade. De röstade på kvällen med oppositionen och förslaget gick igenom med en rösts övervikt.

Turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan fördömer riksdagsbeslutet och meddelar att han nu ställer in ett besök i Sverige som var planerat i mars, rapporterar Reuters.

De flesta icke-turkiska historiker och folkrättsexperter är ense om att massakrerna var ett folkmord i enlighet med 1948 års folkmordskonvention.

Men Turkiet förnekar folkmord.

-Jag är besviken och lite överraskad för jag hade förväntat mig att riksdagen skulle ha intagit den normala hållningen att det inte är riksdagsledamöternas jobb att avgöra om det har varit ett folkmord eller inte. Det är en fråga för historiker, för forskare, säger Korutürk.

Också utrikesminister Carl Bildt "beklagar starkt" riksdagens beslut.

-Det är fel att politisera historien på detta sätt och det kommer därmed att försvåra Sveriges möjlighet att verka för försoning, säger han till TT.

Enligt Bildt ska det ledande oppositionspartiet i Turkiet, socialdemokratiska CHP, ha krävt att försoningsprocessen ska inställas efter riksdagens beslut.

-Exakt den typen av konsekvenser jag fruktade. Det jag befarar är att det utnyttjas av reformfiender i Turkiet och normaliseringsmotståndare i Armenien.