Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Demonstranter i Tunis, med Maya Jeridi från oppositionspartiet PDP i spetsen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tunisien på knivsegg efter revolt

Är upproret över – eller har det bara börjat? Tunisien står och väger sedan president Ben Ali tvingats ur landet. En fängelsebrand dödade 42 på lördagen och skottlossning ekade i Tunis.

Centrala Tunis var lugnare än på flera dagar på lördagen, med pansarfordon och soldater i varje gathörn. Men i förorterna körde civilklädda män runt i hög hastighet och sköt urskiljningslöst mot hus och människor, uppgav Reuters. Ett stort shoppingcenter stod i brand.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lågor härjade även ett stort fängelse i Monastir, 16 mil söder om Tunis. Minst 42 fångar brändes ihjäl när ett rymningsförsök gick snett. Även i Mahdia några mil söderut dödades tiotals fångar under en massrymning.

Det som kan bromsa kaoset och våldet är en tydlig politisk väg framåt, om det är experterna eniga. Försök gjordes på lördagen.

Premiärminister Mohammed Ghannouchi, som fick presidentmakten slängd i knät av Ben Ali innan han flydde med ett flygplan till Saudiarabien, höll samtal med oppositionen. Ett avtal om samlingsregering sades vara nått, och ska presenteras på söndagen.

Samtidigt konstaterade Författningsrådet, landets högsta juridiska instans, att det inte är Ghannouchi utan parlamentets talman Foued Mebazaa som ska vara övergångspresident, tills ett nytt val kan hållas. Mebazaa svor prompt eden och lovade att göra alla tunisier delaktiga i politiken. Frågan är nu om folket köper politikernas löften – mycket av den gamla makteliten är kvar.

Chefen för den förre presidentens särskilda säkerhetsstyrka har gripits, enligt tv-bolaget al-Jazira rapporterar Reuters.

ledaren för Tunisiens islamistparti meddelade att han planerar att återvända till sitt hemland. Partiledaren Rached Ghannouchi befinner sig för närvarande i exil i London eftersom hans parti varit förbjudet i Tunisien.

– Den tunisiska intifadan har lyckats att krossa diktaturen. Nu är det upp till de politiska partierna att ersätta den diktatoriska regimen med en demokratisk ledning. Själv förbereder jag mig. Jag förbereder min återkomst, sade den 69-årige Ghannouchi i telefon till nyhetsbyrån AFP.

Ben Alis plötsliga och oväntade fall sänder politiska chockvågor över regionen, inte minst Algeriet och Egypten som har liknande auktoritära styren och ännu värre ekonomier. I Kairo strömmade demonstranter efter Ben Alis fall till den tunisiska ambassaden, där de sjöng, dansade och uppmanade Egypten att följa Tunisiens exempel.

Medan länder i väst pläderade för en fredlig övergång till demokrati var arabländer mer återhållsamma i sina kommentarer. Uttalanden från Bahran och Qatar sade att man respekterar "det tunisiska folkets vilja", likaså från Egypten.

Tunisiens flygplatser öppnade åter för trafik, och tusentals europeiska turister började evakuerades.
I London uppgav Thomas Cook att man hoppas få hem så gott som samtliga 1 500 resenärer de närmaste dagarna. Sju flighter var inplanerade för lördagen. Brittiska ABTA uppskattade antalet britter i Tunisien till 2 000–3 000.
Samtliga researrangörer uppgav att deras resenärer var i säkerhet på hotellen, och att alla resor till Tunisien inom den närmaste framtiden har ställts in. Samtidigt varnade utrikesministrar för att resa till landet.
Resebolaget Detur har omkring hundra svenskar i tunisiska Sousse. Inga planer på evakuering fanns hos Detur på lördagskvällen, uppgav Camilla Johansson, bolagets platschef i Sousse. Enligt henne håller sig svenskarna kvar på hotellet.

På flera håll i världen hölls demonstrationer för att stödja politiska förändringar i Tunisien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.