Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tung EM-premiär för Sverige

Sverige har släppt in fem mål på de tre senaste matcherna – alla nickmål från inlägg och hörnor. – Jag tror inte vi släppt in en enda hörna i kvalet, nu har vi släppt tre i rad, säger Kim Källström besviket.

Erik Hamrén ställde upp med en offensiv uppställning och pratade om mod och attityd. Men det svenska laget såg ut att vilja gå och gömma sig i den första halvleken. Det var nervöst, spänt och osäkert. Svenskarna fick knappt igång något passningsspel utan tjongade långt hela tiden.
– De kommer med ganska hög press och efter vi lärt oss mot Serbien så sa vi att vi skulle lyfta lite längre i början. Tyvärr kommer vi inte riktigt ur det, säger Kim Källström.
Erik Hamrén valde Rasmus Elm i startelvan i stället för Anders Svensson för att få igång passningsspelet centralt, men under den första halvtimmen rörde Elm bollen fem gånger.
I stället för kortpassningsspel valde Sverige att slå långt. När de fick fasta situationer flyttade de upp mycket folk varje gång men dåliga frisparkar, inkast och hörnor ledde i stället till Ukrainas bästa chanser. Den första gången tvingades Kim Källström ta ett gult kort, den andra var Sjevtjenko nära att göra 1–0.
– Första halvlek är bedrövlig, säger Markus Rosenberg.
Han och anfallskollegan Zlatan Ibrahimovic hade en hetsig diskussion när de gick ut till pausvilan.
– Vi sa att vi skulle börja spela fotboll. Vi spelade mycket långbollar och det blev svårt för Zlatan och mig. Vi gick ifrån vårt spel, säger Rosenberg.
Ukraina spelade på inspiration i första EM-matchen på hemmaplan. De sprang, täckte skott och offrade sig. Andrij Sjevtjenko grinade illa redan efter en kvart men det fanns inte en chans att han skulle kliva av planen.
Anstormningen var väntad för de svenska spelarna, men kanske inte att den skulle hålla i i hela första halvlek.
– Å andra sidan skapar de inte så mycket, så i halvlek kändes det ganska lugnt. Vi rättar till två, tre saker i halvtid och sedan tycker jag vi tar ner bollen. Sedan har vi några minuter då vi gör allt fel.., säger Källström.
På nytt släppte Sverige in nickmål från inlägg och hörna – femte målet på de tre senaste matcherna.
– Jag vet inte om du tänker på träningsmatcherna men de spelar absolut ingen roll i dag. Jag vet inte hur jag ser på det, vi släppte in två mål, säger Olof Mellberg.
Mellberg tappade markeringen på en Andrij Sjevtjenko som agerade i boxen som i unga dagar. Vid andra målet förlorade Zlatan duellen framför första stolpen och Mikael Lustig som skulle täcka stolpen missade att rensa undan.
– Klart jag kommer lite för långt in, jag följer med bollen lite för mycket. Så klart hade jag kunnat göra annorlunda, säger Lustig.
Högerbacken är kritisk till att laget plötsligt börja släppa in så många mål på hörnor och inlägg.
– Det är inte alls bra. Det är något vi vet under ett mästerskap att sådana detaljer kan avgöra, både offensivt och defensivt.
Sverige hade tre bra chanser att forcera in en kvittering i slutet men det ville sig inte.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.