Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tulpaner och vårkänslor i Holland

Med färgsprakande tulpanfält som böljar i vinden, väderkvarnar som snurrar av densamma och den charmiga pärlan Amsterdam finns det mycket som lockar resande till Holland. För att inte tala om den världskända blomsterparken Keukenhof eller de goda ostarna. ”Det hör till att man ska åka till Holland och Amsterdam på våren” säger Matilda Mikaelsdotter.

Det går enligt Matilda Mikaelsdotter, reseledare på Scandorama och Ölvemarks Holiday, inte att prata om Holland utan att prata om Keukenhof och blommorna. 

– Våren kommer så mycket tidigare till Holland än i Sverige. Känslan av att lämna det gråa bakom sig och komma till ett grönt och vackert landskap är fantastiskt. Tulpanfälten breder ut sig mil efter mil och i blomsterparken Keukenhof möts man av ett hav av färgsprakande vårblommor – över sju miljoner lökar planteras varje år. Och vem tackar nej till lite ost och vin vid Amsterdams kanaler?

Holland är ett populärt resmål - inte minst om våren.
Holland är ett populärt resmål - inte minst om våren.

För Matilda så är resorna till Holland ett säkert vårtecken. Sedan fem år tillbaks har hon jobbat som reseledare och åkt buss ner till Holland nästan fler gånger än hon kan räkna. Ombord på bussen skapas det ofta snabbt en social och trevlig stämning.

– Vi brukar åka hela vägen till Nederländerna redan på första dagen i bussen, så det är ju smidigt. Och inte minst mer miljövänligt för en så pass relativt kort resa som det är till Holland. Semestern börjar så fort du klivit ombord på bussen och det är bara att luta sig tillbaka och njuta av resan. Och den stämning som finns på bussen brukar bara bli bättre av att vi pratar om vad vi ser och åker förbi eller håller något quiz. 

Varje år planteras sju miljoner lökar i världskända blomsterparken Keukenhof.
Varje år planteras sju miljoner lökar i världskända blomsterparken Keukenhof.

"Fler upptäcker fördelarna"

Resorna till Holland under våren går med buss för att sedan utforska Holland utflyktsvägen eller via båtkryssning. De senaste åren har bussresandet blivit populärare än någonsin.

Matilda Mikaelsdotter.
Matilda Mikaelsdotter.

– Fler och fler upptäcker fördelarna med att resa med buss. Det är inte bara smidigt och bekvämt, utan även klimatsmart och trevligt att resa tillsammans med andra. Våra resor är mellan 4-7 dagar med flera olika utflykter att välja mellan. Till exempel kan man välja vårt utflyktspaket som innebär att man får åka runt rätt mycket med mig och titta på saker som till exempel blomsterparken Keukenhof eller så tar vi oss till Amsterdam, strosar genom de mysiga kvarteren och tar en båttur på kanalerna.

Har du själv något roligt minne från själva resorna?

– Ja, jag har ju en ganska så rolig historia om två äldre damer som nästan rök ihop för att de ville sitta i sätet längst fram så de kunde se så mycket som möjligt. Men det slutade med att deras män fick sätta sig bakom, så fick de två dela på sätena längst fram. Något halvår senare träffade jag samma två damer som då lämnat makarna hemma, blivit bra vänner och åkte på egen julresa med mig till Berlin!

Läs mer om bussresor till Holland och boka hos Scandorama här eller Ölvemarks Holiday här.