Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tuffa tider för småpartierna

Centern har näsan alldeles över fyraprocentsspärren, men inte mer. KD rasar ännu brantare. SD tappar rejält och är tillbaka där partiet var för ett år sedan.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen jämför med i GP/Sifos majmätning är dock Miljöpartiets uppgång på två procentenheter, till 10,9 procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det finns alltid stora risker för tillfälligheter i enstaka opinionsmätningar. Men de båda små allianspartierna har haft det svårt under en lång period. I dagens mätning når Centern över fyraprocentsspärren för första gången i år. Medan allianssyskonet KD har varit i källaren under en lång period sedan valet.

– Det är främst till Moderaterna som tidigare KD-sympatisörer flyr, säger Sifos analyschef Toivo Sjörén.

Det finns ”kamrat fyra procent” även bland borgerliga väljare.

– Men om avståndet till fyraprocentspärren förblir så stort som det är i dagens undersökning kommer borgerliga väljare fundera över om det verkligen är värt att stödrösta, säger Sjörén.

Han ifrågasätter om särskilt många väljare kan säga vilken profilfråga som Kristdemokraterna driver.

– Men det är just vad partiet behöver. Och har behövt i flera år. I stället försöker KD vara ett allfrågeparti. Men det har man inte råd med, säger Sjörén.

Politik- och ideologiprofessorn Jonas Hinnfors är säker på sin sak.

– Kristdemokraterna kommer att åka ut, säger han.

Valforskare brukar säga att när ett knappt år återstår till ett val kan man använda opinionsmätningar som en kompass för vartåt det lutar.

– Men vilken aktuell ideologisk fråga skulle kunna lyfta KD? Ja, jag måste säga att jag ser den inte. Moralfrågorna är långt utanför den politiska agendan, och i de frågor som verkar bli i fokus nästa år spelar KD inte ens andrafiolen, säger Jonas Hinnfors.

För Centerns sympatisörer är det psykologiskt värdefullt att vara över fyra procent.

– Det huller om buller som rådde i Centern i vintras har kanske lagt sig. Men partiet har en delad väljarkår – den traditionella folkrörelsen på landsbygden och storstadspartiet. Att slåss om storstäderna mot Moderaterna är närmast meningslöst, säger Toivo Sjörén.

Samtidigt är den traditionella delen på väg att avfolkas.

– Centern har i många år haft en effektiv partiorganisation på landsbygden, och en ineffektiv i städerna. Sedan valet 1973 har Centern långsamt glidit utför, säger Jonas Hinnfors.

Sverigedemokraterna var tredje största parti en kort tid under ­vintern. Nu är det SD och FP som slåss om femte platsen. SD försöker bredda sin politiska agenda, men så snart invandrar- och asylfrågor hamnar i den politiska periferin så dalar partiets opinionssiffror.

I december, då debatten om rasistiska uttalanden från partimedlemmar pågick, har SD 10 procent och var tredje största parti.

– Enfrågepartier har problem. Partiet försöker bredda sin agenda, men i opinionen är det känt som ett invandrarkritiskt parti och inte mycket mer, säger Jonas Hinnfors.

Han jämför med Miljöpartiet i sin barndom.

– Det fanns motsättningar mellan fundamentalister och realister. MP gjorde anspråk på att vara ett parti som omfattade hela agendan, men det var när miljöfrågorna var på dagordningen som partiet fick medvind, säger Jonas Hinnfors.

Tufft läge. Annie Lööf och hennes Centerparti ligger precis över fyraprocentsspärren enligt GP:s Sifo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.