Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tuffa miljöaktivister var - poliser

Hästsvans, tatueringar, ring i örat och meriter som "ekokrigare". Det gällde Mark "Flash" Stone och i rätt stor utsträckning Jim Sutton.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I själva verket var de poliser med order att infiltrera miljörörelsen.

Nu tvingas den brittiska polisen till omprövning sedan infiltrationen blivit känd och medarbetare "misslyckats" genom att byta sida.

Uppgiften gick ut på att tackla "inhemsk extremism", berättar brittiska medier. Verksamheten sköttes genom ett privat företag ägt av polischefer enligt en granskning gjord av The Guardian.

Den myndighet som övervakar polisen ska nu syna spaningsföretagets förehavanden. Och det är bara en av flera utredningar som pågår.

Fru och barn

Det har framkommit att en rad poliser hade väl täta band till spaningsobjekten: i fallet Jim Sutton, vars rätta namn sägs vara Jim Boyling, blev det giftermål och två barn med en av aktivisterna.

Mark "Flash" Stone, som egentligen heter Mark Kennedy, uppträdde under täckmantel i sju år. Han var en av uppemot 15 poliser som deltog i spaningen. Nu uppges han ha lämnat både ordningsmakten och miljörörelsen, men medger att han fick växande sympatier för de aktivister som nedlåtande betecknades som "trädkramare".

Vittnesmål

Hela härvan avslöjades sedan Kennedy torpederat en rättegång mot personer som anklagades för planer på att bryta sig in i kraftstationen Ratcliffe-on-Soar i Nottinghamshire. Kennedy deklarerade sin avsikt att vittna för försvaret.

Tim Godwin, chef för polisen i Storlondon som nu tar över spaningen på "inhemsk extremism" - och ska samordna den med andra liknande polisenheter, säger att man nu ska överväga om infiltration är nödvändig och proportionerlig, och om det är rimligt att poliser lever under täckmantel hur länge som helst.

Infiltratörerna, noterar Daily Mail, togs aldrig riktigt på allvar av poliser som jobbar med "riktig" brottslighet. De kallade gänget "the Hairies" efter håriga seriefigurer.