Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/10

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

”Trump mördas om han vinner”

Kampen om Vita huset ser ut att bli en rysare. Enligt opinionsundersökningarna leder fortfarande Hillary Clinton – men Trump har knappat in. – Jag tror att Trump kan vinna, men vinner han blir han skjuten, tro mig, säger Michael Verdel, 69 från New Jersey.

Med bara två dagar kvar till det amerikanska presidentvalet är utgången oviss.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det som för några veckor sedan såg ut att bli en enkel seger för Hillary Clinton är inte längre en självklarhet. Enligt analyssajten Fivethirtyeight, som sammanställer ett stort antal opinionsundersökningar, har demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton just nu 48,5 procent av väljarnas stöd jämfört med republikanernas Donald Trumps 45.5 procent.

Hillary Clinton har dock fortfarande en fördel när det gäller att samla minst 270 elektorsröster - vilket i slutändan är det som avgör valet. 

Enligt Fivethirtyeight har Hillary i nuläget 64.5 procent chans att bli USA:s nästa president. Siffran har dock sjunkit dramatisk efter att legat på nära 90 procent innan FBI-chefen James Comey förra fredagen meddelade att FBI återupptagit en utredningen mot Clinton. En utredning som gäller den privata e-postserver som Hillary Clinton använde sig av under tiden som utrikesminister. 

En annan faktor som gör valet ovisst är att många osäkra väljare ännu inte har bestämt sig för hur de ska rösta - eller om de ens kommer att göra det.

"Vill inte rösta på någon av dem"

När GP vandrar runt  på Manhattan under lördagskvällen uttrycker många av de potentiella väljarna en stark avsky mot båda presidentkandidaterna.

– Det här valet är det värsta jag har varit med om. Det är som en boxningsmatch där de bara svingar fula ord och anklagelserna mot varandra. Jag vill egentligen inte se någon av dem i Vita huset. Båda är oärliga och korrupta, säger Joan Gilmore, 56, från Brooklyn.

Hon berättar att hon är demokrat och att hon har röstat på Barack Obama i de två senaste valen. Nu vet hon inte vem som kommer att få hennes röst.

– Jag gillade Trump i början. Han vågade ifrågasätta korruptionen som pågår i kongressen. Vi vanliga människor röstar fram människor som ska göra våra liv bättre, men de skor sig bara själva. Ingen av dem gör något för att förbättra livet för medelklassen eller de fattiga. Men Trump är samtidigt helt galen och efter allt han har sagt om kvinnor och invandrare vet jag inte om jag kan rösta på honom, säger Joan Gilmore, 56.


Litar inte på Hillary

Hennes åsikter gällande Hillary Clinton är inte mycket bättre.

– Hon går inte att lita på. Det är så mycket runt henne. Och det här med hennes e-mejl förstår jag mig inte på. Hon måste dölja något. Hade hon inte haft något att dölja hade hon inte behövt radera flera tusen mejl, säger Joan Gilmore.

Joan berättar att hon först kommer att bestämma sig för vem hon ska rösta på när hon är i vallokalen på tisdag.

– Jag ska rösta, det har jag alltid gjort och det kommer jag göra nu också. Det handlar om att välja det minst onda alternativet. Någon kommer att bli knockad på tisdag. Magkänslan säger att det blir Trump och att jag kommer att lägga min röst på Hillary.

Vännerna Albert Paz och Andy Gonzales Lyonz, bor numera i New York, men är fortfarande skrivna i nyckelstaten Florida. De tror också på en seger för demokraternas kandidat, men precis som Joan Gilmore litar de inte på Hillary Clinton.  

– Jag tror att Hillary vinner. Men det går inte lita på ett ord av det som hon säger. Det finns alltid en baktanke med det hon gör. Det hon säger låter ofta bra, men hon har dolda syften. Det är som en undervattensström. Den syns inte, men den finns där under ytan, säger Albert Paz. 

Som ett exempel tar han upp misstankarna om att företag som har stöttat makarna Clintons stiftelse, The Clinton foundation, kan ha särbehandlats av det amerikanska utrikesdepartementet när Hillary var utrikesminister. 

Andy Gonzales Lyonz säger att han tycker valkampanjen har blivit en tragisk show, som underminerat väljarnas förtroende för båda kandidaterna. 

– Vi behöver någon som är ärlig och som kan skapa nya jobb. Inte två kandidater som bara anklagarna varandra hela tiden. Trump är en framgångsrik affärsman, men det är allt han är. Jag tror att Hillary är det minst onda alternativet så därför kommer hon antagligen att få min röst, säger Andy Gonzales Lyonz.

"Trump är en idiot"

En som inte tvekar på vem han kommer att rösta på är 88-årige Victor Del Mastro. När GP träffar honom på West 45th street, mellan Times Square och den åttonde avenyn på Manhattan, är han tydlig gällande vem han vill se som USA:s 45:e president.

– Hillary! Hon är en briljant advokat men lång politisk erfarenhet. Hon har levt i Vita huset med sin man i åtta år. Trump vet ingenting om politik. Han är en diktator. Han förolämpar och sparkar alla, säger Victor Del Mastro.

Innan han gick i pension påstår 88-åringen att han arbetade åt Donald Trump vid ett av hans hotell på Manhattan. Del Mastro berättar att han ofta träffade presidentkandidaten och hans tidigare hustru Ivana Trump.

– Jag arbetade med inredningen och var ansvarig för underhållet av hotellet. Trump var en idiot. Jag gillade hans fru bättre. Hon var artig, civiliserad och självklart väldigt vacker, säger Victor Del Mastro.

"Unga gillar Trumps aggressivitet"

Enligt hans åsikt är inte heller Hillary perfekt - men han menar samtidigt att alla politiker på ett eller annat sätt tvingas att göra avvägningar som kan framstå som ohederliga.

– Säg mig en politiker som inte är korrupt. Vill du vara involverad i politik måste du göra alla glada, även dina fiender. Det handlar om givande och tagande, ingen politiker kan vara 100 procent ärlig, säger 88-åringen.

Han berättar att han känner sig säker på att Hillary kommer att vinna valet.

– Hon är väldigt artig, Trump är väldigt aggressiv. Unga människor gillar hans aggressivitet, men unga människor vet väldigt lite om politik och livet. Jag är 88 år. När jag var ung trodde jag också att jag visste allt tills jag insåg att jag visste väldigt lite. Jag tror Hillary vinner men vinner Trump så kommer han att bli han lönnmördad. Det har hänt tidigare i det här landet och det kommer hända igen om han vinner, säger Victor Del Mastro.

En som till skillnad från Victor Del Mastro gillar Donald Trump är den 30-årige musikern Michael Stewart från Philadelphia.

– Jag gillar Trump. Han är aggressiv och tar det han vill ha och får det nästan alltid. Vi behöver en president med en sådan attityd. Det jag inte gillar med Trump är hans åsikter om muslimer då flera av mina släktingar är muslimer, säger Michael Stewart.

Någon röst från Michael kan dock inte Donald Trump räkna med att få.

– Jag har aldrig röstat och jag kommer inte göra det heller. Det är min rättighet att inte behöva rösta. Jag är egentligen mot allt som har med politik att göra. Vi har ändå ingen aning om vad som sker. Allt är ett spel. Vanliga människor får aldrig reda på vad det egentligen handlar om, säger 30-åringen.


Tror att Trump mördas

Hans äldre vän, 69-årige pensionären Michael Verdel från New Jersey, menar dock att det är viktigt att rösta, inte minst för att stoppa Donald Trump - vilket Michael indirekt kan rädda hans liv. 

– Jag ska rösta på Hillary, Trump är galen. Hon är det bästa alternativet. Hennes man Bill fick ordning på vår ekonomi när han var president och Hillary har erfarenheten som krävs för jobbet. Med Bill vid hennes sida kommer hon att ta rätt beslut. Jag tror att Trump kan vinna, men vinner han blir han skjuten, tro mig. Det finns människor som aldrig kommer låta honom överleva, säger Michael Verdel, 69.