Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Trump lovar slå mot mördarligan M-13: "Ska bort"

I måndags hittades fyra kroppar söndertrasade i en park på Long Island. I februari hittades en flicka satanistmördad i Houston. Det fruktade gänget MS-13 misstänks ligga bakom och Trump lovar nu att få bort gänget som har gäckat USA i decennier.

Ett flertal uppmärksammade mordfall där gänget MS-13 misstänks ligga bakom och ett stort åtal mot 13 gängmedlemmar har inte undgått presidenten Donald Trump. I tisdags twittrade han att gänget ska bort – och passade på att rikta en känga mot Barack Obama, som enligt Trump har möjliggjort för gänget att frodas.

Tweeten kom dagen efter att fyra kroppar hittats söndertrasade av machetes i en skogsdunge på Long Island i New York. Tre av de döda männen var tonåringar och MS-13 misstänks ligga bakom.

Misstänks för satanistmord

Samtidigt står två personer åtalade i Houston för att bestialiskt mord på en 15-årig flicka. Tillsammans med två andra flickor blev hon kidnappad, våldtagen och tvångstatuerad. Sedan höggs hon med en machete och sköts ihjäl – i djävulens namn. När kvinnans kropp hittades, var hon så svårt sargad att det inledningsvis inte gick att identifiera vem hon var. När två medlemmar i MS-13 häktades i början på mars, skrattade de och vinkade i rättssalen enligt Houston Chronicle. En av männen har erkänt mordet.

Trumps justitieminister Jeff Sessions har sagt att gänget "ska förintas". Både han och Trump skyller gängets framfart på tidigare presidenten Barack Obama. Enligt dem beror gängets härjningar i USA på alltför slapphänt invandringspolitik från Obamas håll. Men sanningen är att MS-13 har funnits ändå sedan 1980-talet och redan 1994 avsattes en särskild avdelning inom FBI för att bekämpa gänget.

I mitten på 1990-talet klubbade den amerikanska kongressen igenom lagstiftning som gjorde det lättare att deportera gängmedlemmar även för mindre brott. Enligt experter ledde det här till att USA:s gängkultur spreds till och kunde blomstra i de centralamerikanska länder dit många gängmedlemmar deporterades. 2008 bedömde FBI att gänget hade mellan 6 000 och 10 000 medlemmar – bara i USA. Från början kom många av gängmedlemmarna från El Salvador, men nu finns gänget världen över.

Medlemmarna har gjort sig kända för sina rikliga tatueringar – och för mottot "döda, våldta och kontrollera". Inträdesprovet för att vara med i gänget sägs vara att ha mördat någon. Det förekommer även initieringsritualer som närmast kan liknas tortyr då den blivande medlemmen plågas under 13 sekunder.

Anklagar fristäder

Jeff Sessions har under veckan även använt MS-13 som slagträ mot USA:s fristäder för illegala invandrare.

– Fristäder underminerar på ett farligt sätt ansträngningar att slåss mot brottslighet. Att ge plats åt kriminella utlänningar hjälper bara våldsamma gäng som MS-13, sade Jeff Sessions i ett möte om organiserad brottslighet.

Enligt Insight Crime finns dock inga bevis för att fristäder i USA lockar till sig gäng i högre utsträckning än andra städer.

Sessions hävdar att MS-13 utgör ett av de största hoten mot det amerikanska samhället. Det är än så länge högst oklart om Trump har hunnit visa sig mer effektiv än Obama i att få fast eller deportera gängmedlemmar, eftersom de siffrorna inte finns tillgängliga än.