Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Trump gav Elaine Eksvärd mardrömmar

I natt skrev Elaine Eksvärd på Twitter att sammandrabbningen mellan de två amerikanska presidentkandidaterna hade gett henne mardrömmar. – Jag drömde att Trump hade valts till president och världen hade gått under. Han framstår som en galen ledare men det är inte första gången som en sådan har röstats fram.

Enligt henne var nattens debatt något helt annat jämfört med tidigare valårs tv-sända dueller mellan presidentkandidater. 

– Det här brukar vara ganska sansade och lugna tillställningar, man hör aldrig jubel eller applåder. Trump visade inget respekt för kontexten. Han avbröt Clinton hela tiden, han höjde rösten och respekterade inte tiden. Sedan spreds hans dåliga beteende till publiken. Jag undrar om Trump någonsin har sett en presidentdebatt tidigare, det kändes som att han inte visste hur det skulle gå till. 

"Jag undrar om Trump någonsin har sett en presidentdebatt"

– Han ljög 15 gånger under debatten. Clinton ljög inte en enda gång. Det säger mycket om de båda. 

Flera bedömare hyllade Hillary Clinton för hennes lugn, trots upprepade avbrott och påhopp. 

– Ja, hon stålsatte sig verkligen och svarade inte på provokationerna. Men hon måste akta sig för att det inte uppfattas som arrogans. Hon himlade med ögonen, det ska hon inte göra. 

LÄS MER: Tio tv-ögonblick som avgjorde presidentvalet

Trump som affärsman

Som bäst var Hillary Clinton, enligt Elaine Eksvärd, när hon bemötte Donalds Trumps påståenden att han skulle bli en en bra president för att han är en bra affärsman. 

– Han sa att han bygger sin trovärdighet som president på hans företagande. Då svarade Clinton: Då kan vi prata om dig som affärsman. Det var skickligt. Då kunde hon ta upp att han anmälts 3500 gånger under sitt liv och att han inte betalade skatt. Det var väldigt lätt att attackera honom. 

Hillary Clinton beter sig som en ledare

Amerikanska medier har fokuserat en del på genusperspektivet i debatten. Elaine Ekswärd vänder sig mot att det finns andra krav på Clinton för att hon är en kvinna. 

– Hillary Clinton beter sig som en ledare, inget annat. Däremot kan det finnas en förväntan om att hon ska visa en varmare sida. Det är kanske därför hon inledde med att prata om sig själv som mormor. I USA finns det generellt förväntningar på politiker att prata om sina familjer och visa sig mänskliga, oavsett kön.

ANALYS: Clinton öppnade den farligaste luckan för Trump

Skojar Trump?

Experterna är nästan eniga i sina bedömningar om att Hillary Clinton hade vunnit debatten. Men hur är det med vanligt folk? Svårt att veta, menar Elaine Ekswärd. 

– Det finns uppenbarligen massa människor som gillar honom. Den sista galningen har inte röstats fram. Ibland får man en känsla av att han kommer kliva fram och säga: Hörni, jag skojade bara, jag vill ju inte bli president. Det hade varit en lärorik erfarenhet, men det är nog önsketänkande.