Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trouvé: Vi svenskar måste inse vikten av matte

Matte är trist. Matte är inte min grej. Hur ofta har vi inte hört påståenden som dessa? De tycks dessutom bli vanligare bland både unga och deras föräldrar. I PISA-undersökningen ser vi hur svenska elevers mattekunskaper försämras allt mer för varje år. På sikt är det ett problem för Sverige, som i dag betraktas som ett av världens främsta innovationsländer. Vi har redan nu svårt att konkurrera med låglöneländernas produktion och måste bli bättre på utveckling, svårare problemlösning och matematik.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Handelskammarens nationella undersökning Mattekollen anser en tredjedel av befolkningen att mycket av matten de lärde sig i skolan var onödig – i åldrarna 18–29 handlar det om 45 procent. Att vi inte lyckas förmedla matematikens betydelse och användningsområden är direkt oroväckande.

I vårt skolprojekt Mathivation, där elever lär elever matematik, har jag lärt känna Adnan. Adnan var inte särskilt intresserad av matte, men i mötet med Mathivation förändrades hans syn på ämnet drastiskt. Han beslutade sig för att satsa till 100 procent. Som 9-åring flydde Adnan med sin familj från Irak. Nu vid 17 års ålder är han anställd av Handelskammaren och en skola i Växjö för att lära och inspirera andra elever att räkna. Förra året stod han på scen med Gustaf Fridolin för att diskutera matte och skola. Via matematik och insikten att det är hårt arbete och inte talang som gör skillnad har stora möjligheter öppnats.

Studier visar att svenska elever saknar uthållighet och inte lägger ner tillräckligt med tid på skolarbetet. Att matematikkunskap är en förutsättning för de flesta ingenjörsjobb kan bland annat teknikkonsultföretaget Semcon bekräfta – de behöver i år nyanställa cirka 200 personer till sin svenska verksamhet, och mattekunskaper är naturligtvis ett grundläggande krav.

Matte är också viktigt för våra huvuden. Allt vi gör och lär oss fram till 20 års ålder präglar hjärnan, matematik är definitivt något som utvecklar den. Det sker en överlevnadskamp för vilka nervceller som ska ha kontakt med varandra. Forskarna kallar det ”use it or lose it”, använd nervcellerna annars försvinner de.

Vi måste alla hjälpas åt med att poängtera vikten av matte och lusten till att räkna. Det är dags att sluta skylla på talang och inse att alla kan bli bra på matte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.