Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trotsig Saleh visar ingen ånger

Det var en trotsig Ali Abdullah Saleh som på söndagskvällen talade till det jemenitiska folket. Trots att han vårdats i nästan tre och en halv månad i Riyad sade han att han var i god hälsa och kommer att fortsätta återhämta sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under dagen drog tiotusentals jemeniter på söndagen ut på gatorna för att protestera mot presidenten.

Den 3 juni skadades Saleh i en granatattack mot presidentpalatset.

Saleh hävdade att han är beredd att lämna över makten genom dialog och val, men han sade inte tydligt när eller hur det skulle gå till.

-Låt oss förbinda oss till dialog utan att spilla en droppe blod, sade han. -Ni kan inte accepteras av det jemenitiska folket om ni kommer till makten genom ett blodbad.

De många jemeniter som väntat sig en officiell sorti eller erkännande av våldet mot demonstranter blev besvikna. Saleh menade att det i Jemen visst är tillåtet att demonstrera fredligt men sade att demonstranterna brukade våld. Han sade också att Jemens unga manipulerats av de som vill ta makten och kallade dem "offer".

-Ni pressas mot frontlinjen för att hamna i konflikt med armén och säkerhetsstyrkorna - ni är offren.

Ett instabilt Jemen är ett Jemen där hotet av al-Qaida växer, förklarade Saleh när han tilltalade omvärlden. De som fördömt Salehs regim för de blodiga tillslagen borde byta fokus, sade han.

-I stället borde de uppmana alla de som plundrar offentlig och privat egendom att tygla sig.

Minst fyra personer uppges ha dödats under söndagens protester.

Enligt al-Arabiyyas tv-sändningar har minst en demonstrant dödats av militär i Sanaa. Han sköts i huvudet medan han ropade slagord i en megafon från taket av en minibuss, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats bland demonstranterna.

-Frihet! Frihet! Folket kräver att slaktaren ställs inför rätta! löd slagropen.

I Jemens näst största stad Taiz dödades tre människor och flera skadades under söndagsförmiddagen. Sammandrabbningarna mellan å den ena sidan säkerhetsstyrkor lojala mot president Saleh, och å den andra klankrigare som ställt sig bakom demokratiaktivister i kampen mot regimen har enligt AFP pågått hela natten mot söndagen.

Uppemot 200 människor har dödats av Salehs styrkor i huvudstaden den senaste veckan. Mönstret i Jemen är liknande det i Syrien, där säkerhetsstyrkor brutalt försöker slå ner upproret.

Ali Abdullah Saleh är sedan 1978 president i Jemen, en tillvaro han har liknat vid att "dansa på ormars huvuden". Upproret i Jemen började den 27 januari i år. Sedan dess har han flera gånger sagt sig vara redo att kliva ned men sedan ångrat sig.

Mot Saleh står en splittrad oppositionen som består både av gamla partier och aktivistledda demonstranter. Parallellt med protesterna pågår väpnade strider mellan regimstyrkor och avhoppade militärer samt klaner som valt olika sidor i konflikten.