Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tros ha köpt fönster för 400 000

Två före detta chefer vid Göteborgs spårvägar och en byggchef har begärts häktade, misstänkta för grovt bedrägeri. Privata tjänster för miljoner har fakturerats det kommunala bolaget.

En av spårvägscheferna är sedan tidigare misstänkt för att ha attesterat en bluffaktura på 1,2 miljoner kronor. Den andra före detta chefen var under en period mannens tillförordnade chef.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dessutom har en chef för ett större byggbolag anhållits.

Liksom i flera tidigare fall i den pågående muthärvan rör ärendet kostnader för privata tjänster som sedan fakturerats kommunen, i det här fallet det helägda kommunala bolaget Göteborgs spårvägar. Bland annat ska en av cheferna ha köpt fönster för 400 000 kronor – och fakturan gick till Spårvägen.

Strax efter att GP på fredagen publicerat uppgiften om misstankarna inom Spårvägen samlades bolagets personal till ett krismöte.

– Stämningen är bestört och alla tycker vi att detta är fullständigt sanslöst. All vår personal, som gör riktiga kanoninsatser, drabbas också. Detta skadar dem och varumärket enormt, säger Lars-Börje Björfjäll, Spårvägens vd.

Samtliga tre anhållna begärdes under fredagseftermiddagen häktade.

- Vad bevisningen består i vill jag inte gå in på ännu, säger kammaråklagare Anders Berndtson-Sandell, som leder förundersökningen.

Advokat Björn Hurtig företräder den andra tidigare chefen inom Göteborgs Spårvägar.

- Min klient förnekar vad hon misstänks för, säger Hurtig till GP.

I övrigt vill han inte kommentera hur chefen reagerat på häktningsframställan.

Läs mer om det korrupta Göteborg i lördagens GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.