Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Tror på samarbete och dialog

Samarbete och dialog är kommunens och polisens lösning för att ungdomar i området Komarken ska sluta kasta sten och skjuta raketer på polisen. Spelbutiksägaren Amir Rezadost har sin uppfattning klar: "De som har sysselsättning hänger inte här".

I söndags kväll kastades knallskott mot polisbilar i området Komarken i Kungälv. Det kastades även sten och sköts raketer från ett maskerat ungdomsgäng på cirka 20 personer. En stor polisinsats startade, men ingen skyldig kunde gripas. En liknande incident inträffade en vecka tidigare och även i måndags var det oroligt.
– Det här är fruktansvärt allvarligt. Vi vet vilka ungdomar det handlar om, men eftersom de var maskerade så blir det svårt att lagföra dem. Vi har förstärkt vår närvaro, men samtidigt vill de här individerna inget hellre än att vi ska komma eftersom det är vi som är målet, säger Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i Kungälv och Ale. 

Bakgrunden till varför oroligheterna har blossat upp är inte fastställda. Enligt tidningen Kungälvs-Posten kan det höra samman med att en förening i området inte fick förlängt hyreskontrakt för en lokal som föreningen har hyrt under flera år.
– Vi har tittat på ersättningslokaler, men i dagsläget har vi ingen och det finns många föreningar i området som vill hyra lokaler, säger Bettina Öster Tunberg, vd för kommunala Kungälvsbostäder som äger ett stort antal lägenheter i Komarken.

På onsdagen kallade hon och flera kommunala chefer till presskonferens för att ge deras syn på den senaste tidens händelser.
– Nu är det oroligt och då måste vi vara på plats. Både på dagtid och kvällstid. Vi lägger våra resurser till högstadieskolorna, fritidsgården och mot andra verksamheter som riktar sig till ungdomar, säger Thomas Hermansson, fritidschef tillika enhetschef för Trygga ungdomsmiljöer i Kungälv.

Enligt såväl polisen som företrädare från Kungälvs kommun så ser de samarbete med föreningar och organisationer, samt en utökad dialog med boende, som en nyckel för att komma till rätta med problemen.
– Vi vill hitta lösningar för exempelvis föreningar att bedriva en bra verksamhet, men det måste lösas i dialog med de som finns i Komarken, säger kommunchefen Magnus Gyllestad.

Nattvandrarna har valt att intensifiera sitt arbete. Vanligtvis vandrar de på fredagar och lördagar, men den här veckan kommer specialvandringar att anordnas.
– Jag tycker vi har en bra dialog, även med de stökiga. Vi möts inte av samma problem som blåljuspersonalen för vi vill inte ta någon sida utan finns för både ungdomarna och äldre, säger Pierre Syrén.

Amir Rezadost driver en spelbutik på Nordmannatorget i Komarken. Han berättar att vissa av hans äldre kunder inte vågar komma till butiken när det blivit mörkt. Personligen har han däremot inte märkt av några oroligheter sedan han tog över sommaren 2016.
– Jag tror att de här killarna måste få något att göra. De som har sysselsättning hänger inte här, säger han.