Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Troligt fall på Stockholmsbörsen

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist förutspår att Stockholmsbörsen faller med kring 2 procent under inledningen på måndagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Men jag hoppas på viss lättnad efter det att ECB sagt att man ska köpa statspapper och G7-länderna att de ska samarbeta nära för att nå stabilitet, säger han. -Men det finns fortfarande många djupgående problem, och jag tror att vi kommer att ha ett bistert börsklimat fortsättningsvis under veckan och under resten av hösten, säger Bergqvist.

Bergqvist konstaterar att det inte finns någon mirakelmedicin att skriva ut för att mildra krisen, och det finns ett väldigt litet ekonomiskt-politiskt utrymme för politiker att agera. Räntorna ligger redan kring noll procent och man kan inte spendera mer pengar över statsbudgeten.

-Som kurvorna pekar nu är jag rädd för att vi är på väg in mot en ny global lågkonjunktur. Och det som oroar mig är att det inte finns några verktyg att sätta till för att få fart på tillväxten igen. Sannolikheten för en recession och lågkonjunktur har ökat.

Bergqvist anser att det är fel att ha fokus på USA:s kreditbetyg.

-Jag har stor respekt för att det är ett unikt beslut; samtidigt är det ganska logiskt med tanke på hur statsfinanserna ser ut. Men jag håller mer ögonen på att det är uppförsbacke för konjunkturen plus naturligtvis skuldkrisen i Europa, som både är svår och komplex eftersom det är en mängd politiker i unionen som ska vara med och fatta beslut.

Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson säger att börsfallen i Asien kunde ha varit ännu större om ECB inte fattat beslut att stödköpa statsobligationer i eurozonen. Hon anser att det viktigaste just nu är Angela Merkels besked att det är upp till ECB att avgöra hur banken ska använda sig av verktyget att köpa spanska och italienska statsobligationer.

-Det är ett viktigt besked - att man lämnar över till ECB att lite mer kunna bestämma det, säger hon.

Hermansson menar också att aktiviteten som USA:s sänkta kreditbetyg utlöst även bidrar till att sätta större press på Europas beslutsfattare.

-Finansmarknaderna driver fram ytterligare reformer och man driver beslutsfattarna att stödköpa obligationer.

Cecilia Hermansson menar att marknadsoron framförallt gäller Europa och inte lika mycket USA. Hon förutspår att börsveckan kan bli orolig.

-Det är mycket osäkerhet och oro som styr börserna just nu. Men det var ändå ett gott besked att beslutsfattarna visat att de står redo för att försöka skapa stabilitet. Det kan inverka lugnande på marknaderna i dag, men frågan är om det räcker på grund av att Asien faller, säger hon.