Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Matt Damon. Actionhjälte i Kinas hittills dyraste film. Bild: Universal Pictures International.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trist mix av saga, action och monster

Engelskspråkig monsterfilm vid kinesiska muren

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

Äventyr
The great wall
Regi: Zhang Yimou, Kina/USA, 2016 (103 min)

Zhang Yimou inledde karriären på topp med Det röda fältet 1987. Han fortsatte att leverera högklassiga kinesiska filmer, till exempel Ju Dou: Förbjuden kärlek, Den röda lyktan, Hero och Flying daggers. Detta var för ett tag sedan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

The great wall är regissörens första engelskspråkiga film, det är också den dyraste filmen som spelats in i Kina. Pengarna kommer till stor del från Hollywood, där man mer och mer sneglar åt den kinesiska filmmarknaden och biobiljettintäkter som väntar på att bli inhåvade.

The great wall, som är en mix av action, saga och monsterfilm, har gått som tåget i Kina vilket är snudd på obegripligt eftersom filmen är dålig. I princip inget imponerar. Datoranimeringen är inte bra. 3D-effekterna är verkligen inte bra. Matt Damon har fått en roll som passar honom dåligt. Filmen är bombastisk, trist och barnslig samtidigt.

Någon gång under medeltiden befinner sig legosoldaterna William (Damon) och Tovar (Pedro Pascal) i norra Kina, på jakt efter svartkrut. Det visar sig snabbt att syftet med kinesiska muren är att skydda mot monster, som dyker upp en gång vart sextionde år (varför de inte går till attack en gång i veckan är höljt i dunkel).

Den skäggige William träffar befälhavaren Lin, spelad av fotomodellsnygga Jing Tian. Lyckligtvis pratar Lin engelska flytande, men det hjälper inte så mycket eftersom dialogen är helrisig.

Inledningen bjuder på några snygga kameraåkningar och masscener. När monstren gör entré tvärdör filmen.