Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trion som ska få fart på Jitex

FOTBOLL: Fyra utländska och landslagsmeriterade damer ska rädda Jitex. Tre av dem har hunnit installera sig i klubben. Nu har också den fjärde landat. Och i kväll väntar Malmö FF på Ruddalen.
- Den här gången ska vi kunna gå ut och känna att vi faktiskt kan vinna, säger amerikanska Katie Eriksson, som redan hunnit med att möta och få stordäng av seriens två giganter Umeå och Djurgården/Älvsjö.
För Mölndalslaget kan de nya spelarna betyda ett nytt kontrakt. Viktiga matcher mot lag längre ned i tabellen väntar runt knuten och Jitex hoppas kunna börja plocka poäng med hjälp av de internationella vitamintillskotten.
För nyförvärven själva betyder det en möjlighet att spela fotboll på riktigt hög nivå igen.
- Vi vill spela i världens bästa liga, säger 22-åriga Stacey Stocco som ursprungligen kommer från Adelaide i Australien men som det senaste året spelat med Ottawa Fury i W-ligan. Där har även det tredje nyförvärvet, 24-åriga Leah Robinson lirat.
Sedan den amerikanska proffsligan WUSA lades ner 2003 har det blivit svårt att vara tjej och duktig fotbollsspelare på andra sidan Atlanten. W-ligan är den nya förstadivisionen, i väntan på att det som en gång var världens bästa liga ska komma igång igen.
- Det finns ingen proffsliga just nu. Jag vet flera tjejer som fått åka miltals bara för att få spela med en bra klubb där hemma. Jag hade ingenstans att spela så jag ringde Jitex och dom tog en chansning och sa åt mig att komma på en gång, säger Katie Eriksson som tidigare spelat med Carolina Gaels.
Sagt och gjort. Katie Eriksson, som är gift med en göteborgare, packade väskan och bor nu ute hos makens bror i Onsala. För hennes två nya lagkamrater Stacey Stocco och kanadensiskan Leah Robinson är förhållandet till Sverige något annorlunda. De två Ottawa-spelarna visste nästan ingenting om Sverige, varken på eller utanför fotbollsplanen. Med ett undantag, på gränsen till två.
- Fredrik Ljungberg, han är min favorit. Och Hanna Ljungberg, men det var bara för att jag trodde att hon var syster till Fredrik, säger Stacey Stocco.
Stacey Stocco har varit i kontakt med Jitextränaren Hans Prytz sedan januari. När seriespelet med Ottawa tog slut, tog hon och Leah Robinson, som via Stocco kom i kontakt med den svenska klubben, chansen att testa fotbollslivet i Göteborg.
Första intrycket?
- Det är kallt och fint här, säger Leah Robinson.
Sedan kommenteras en helt annan sak.
- Ni har minibröd, minitallrikar och sådana här miniskedar, säger Stacey Stocco och håller upp teskeden hon fått till sin kaffekopp.
Alla tre skrattar. På andra sidan havet är allting större.
Något som dock inte stämmer på publiksidan.
- Ni känner säkert till att ingen kommer och tittar här. Men då skulle ni se hur det är där borta, där är det verkligen ingen. Bara några föräldrar, säger Katie Eriksson.
Stacey Stocco och Leah Robinson debuterade i bortamatchen mot Umeå, en match där Eriksson och Stocco gjorde var sitt mål. De pustar högt när de norrländska serieledarna kommer på tal och jämför dem med New Jersey Wildcats, ett svårbesegrat och respektingivande lag i W-ligan.
- Dom spelade väldigt snabbt och med ett tillslag. Vi bara jagade dom som små dockor, säger Stacey Stocco och skrattar.
Nästa lag att jaga är dagens motståndare Malmö. En av de fyra nya kommer dock inte få spela. Tre utländska spelare på planen är max.
Att amerikanska målvakten Kristin Luckenbill anslutit till truppen var inget som de övriga tre var beredda på när de tackade ja till spel i Jitex. Men läget har ändå accepterats.
- Jag gör bättre ifrån mig när det är hård konkurrens, säger Katie Eriksson.
Vad hela Jitex måste göra bättre för att förbättra tabelläget har de tre nyförvärven klart för sig.
- Vi måste lugna ner oss, säger de i kör.
Återstår att se om de internationella tillskotten kan stabilisera läget för det klassiska vit-lila laget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.