Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Trendspaning i trädgården: Mariann och Staffan avslöjar knepen

Köket har i många år intagit förstaplatsen när undersökningar gjorts om vad som är viktigast vid köp av ny bostad. Men nu finns det en ny herre på täppan: trädgården.

För att ta reda på varför trädgården blivit en så stark trend åkte vi till Frillesås. Där bor nämligen Mariann och Staffan Bothzén som bjöd in oss i en magiskt vacker trädgård. En trädgård som de själva byggt under 14 år.

Baksidan av huset
Baksidan av huset

När Mariann och Staffan köpte sommarstugan i Frillesås var den i stort sett fallfärdig med stort renoveringsbehov. Och renoverade – det gjorde dem rejält. Men inte genom att riva allt och bygga upp ett nytt fyrkantigt standardhus. Istället förädlades en del gamla attribut och en mängd nya. Framförallt fanns det en vision om att inte ha några 90-gradersvinklar i huset.

– Vi har alltid tyckt att dem är lite tråkiga. Så huset fick istället bestå av alla möjliga vinklar och vrår, berättar Staffan.

Inomhus blandades märkliga vinklar med spännande fönsterpartier. ”Men hur kul är det att bara sitta och stirra ut på en tråkig gräsmatta?” tänkte Mariann och Staffan som tog tag i saken.

Staffan och Marianns trädgård i Frillesås är fylld med vackra fikaplatser
Staffan och Marianns trädgård i Frillesås är fylld med vackra fikaplatser

Trädgården skapar nya rum

Att just trädgården och möjligheten till bra utomhusytor vuxit till att bli den viktigaste funktionen i valet av nytt boende är inget som förvånar Fastighetsbyråns Anna Anderholm, mäklare i Kungsbacka

– Vi ser ju att det har blivit mer och mer trendigt med en vacker trädgård. Och det kommer nog från trenden med stora fönsterpartier och dörrar som vätter ut mot trädgården. Nu kan gränsen mellan inne och ute suddas ut och då vill man ju ha något vackert att titta på. 

– Vi ser ju även att många som fotograferar sina hus inför försäljning numera gör det sommartid – för att ha vackra bilder om man säljer på hösten eller vintern.

Inspiration från många håll

Inspirationen till sin trädgård får Mariann och Staffan från att besöka andras trädgårdar, titta på bilder online eller gå på känsla. Som när de skulle bygga sista pusselbiten i trädgården. Intill trädgårdens damm och ett av utomhusrummen, blev det ett rum som de valt att kalla Woodlands. Där finns en gjutjärnssoffa som är perfekt att sitta på och njuta av lunchkaffet. Ljudet av fågelkvitter och det porlande vattnet är lugnande.

– Just vid lunchtid är det här solen är som skönast. Det är nog det viktigaste här i vår trädgård. Att vi har någonstans att sitta och fika och njuta av allt det jobb vi har lagt ner. Och det har vi. Flera platser runt om i trädgården faktiskt, säger Mariann.