Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Tre till sjukhus efter gasutsläpp i Tranemo

Tre har förts till sjukhus med andningsbesvär efter ett gasutsläpp i Tranemo. En gastub ska ha klippts sönder på en skrotverkstad. – Vi vet inte vad det är för gas än, men vi misstänker att det är klorgas, säger Mats Hermansson, inre befäl vid södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Det var vid halv femtiden i eftermiddags som tre fick andningsbesvär på en skrotverkstad söder om Tranemo efter att ha klippt en tub. De tre hade först förts till en läkarstation i Tranemo och sedan därifrån med ambulans till Södra älvsborgs sjukhus i Borås.

– Det är ju en skrotfirma så de gör sönder metaller i mindre bitar. Ägaren sa att de klippte tuben som de brukar, men att tuben inte var tom denna gången. Så någon form av gas som har orsakat andningsbesvär har varit i den, säger Mats Hermansson, inre befäl vid södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

"Nål i en höstack"

På grund av lång transportsträcka från olycksplatsen till sjukhuset har det dröjt till kvällen innan räddningstjänsten blivit informerade om läckan. Polisen, som hade pratat med de tre skadade på sjukhuset i Borås, hade kunnat ta reda på vart verkstaden låg. Men nu är räddningsjänsten på plats och letar efter den farliga läckan.

– Nu är vi där nere och försöker leta reda på den här tuben. Det är som att försöka hitta liten nål i höstack, säger Mats Hermansson. 

Ännu vet man inte vad det är för typ av gas, men räddningstjänsten misstänker i nuläget att det rör sig om klorgas. Det exakta händelseförloppet kring olyckstillfället är för nuvarande okänt.

– Den har läckt ut, hur fort det kan jag inte uttala mig om, säger Mats Hermansson.

Texten uppdateras