Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Evakuerade från Fukushima-området kontrolleras med geiger-mätare.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tre reaktorer befaras läcka

En ny brand bröt ut i natt ut i det jordskalvs- och tsunamidrabbade kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns nu misstankar om att tre reaktorer läcker.

-Oron och ilskan hos folket i Fukushima har pressats till bristningsgränsen, sade Yuhei Sato, guvernören i länet Fukushima till NHK.

Han sade att oron och ilskan över kärnkraftsolyckorna har pressat invånarna "till bristningsgränsen".

-Den här kärnkraftsolyckan har tvingat folk att evakueras långt från sina hem. Jag vill att folk förstår det. Jag vill att hela landet visar förståelse för dem som lämnar länet, sade guvernören.

Samtidigt såg försöken att kyla reaktorerna med hjälp av vatten från militärhelikoptrar ut att misslyckas. Enligt tv-kanalen NHK kan de japanska helikoptrarna inte kan hälla vatten över kärnkraftverket Fukushima 1 på grund av strålningen, rapporterar AFP.

En företrädare för försvarsdepartementets markpersonal kommenterade tidigare planerna att ösa vatten över det skalvdrabbade verket med hjälp av militärhelikoptrar:

-Vi vet hur man släcker skogsbränder, men inte ett kärnkraftverk. Det är första gången för oss, vi vet inte vad resultatet kommer att bli.

Den japanska regeringens företrädare Yukio Edano sade vid 10-tiden på förmiddagen svensk tid att strålningen från kärnkraftverket Fukushima 1 inte utgör "några omedelbara hälsorisker" utanför evakueringszonen, enligt AFP.

Eldsvådan bröt ut i reaktor 4, som var avstängd vid tiden för jordbävningen och brann även i tisdags. Lite senare uppgav energibolaget Tepco att lågorna och röken inte längre syntes och att branden tycktes ha slocknat av sig själv.

Japanska tv-bilder visade vid tiotiden på förmiddagen hur vit rök vällde ut från reaktor 3 i Fukushima 1.

-Nu söker vi efter anledningen till röken. Troligen är det, som i reaktor 2, att det kommer ut radioaktiv ånga genom det skadade reaktorhöljet. Men det är inte bekräftat, sade kabinettssekreterare Yukio Edano vid en presskonferens.

Enligt Helene Jönsson, expert på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), har situationen försämrats något i Fukushima under den gångna natten.

-I går misstänkte man att reaktor 2 läckte. Nu misstänker man att inte heller 1 och 3 är täta. Det är inte bekräftat ännu, det rör sig än så länge om misstankar, säger hon till TT.

En uppgradering av kärnkraftsolyckan i Japan förefaller rimlig, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) i Sverige.

För tillfället har japanerna graderat olyckan till nivå 4 på den så kallade Ines-skalan. Den franska strålskyddsmyndigheten har dock placerat den på nivå 6, vilket väckt irritation i Japan. Fast på SSM anser man att den franska bedömningen kanske är mer korrekt.

-Det hela är lite svårt. Tanken är att alla länder ska göra klassningar på samma sätt, och den officiella nivån bestäms av det land där olyckan inträffat. Men tittar man på vad som hänt är det definitivt mer än en 4:a, säger Ann-Christin Hägg på SSM.

Världshälsoorganisationen WHO försäkrade på onsdagsmorgonen svensk tid att det inte finns några tecken på att strålning spridit sig till andra länder.

-Rykten har spridits via sms och andra vägar om ett radioaktivt moln som sprids över och bortom Asien. Regeringar och allmänheten uppmanas att vidta åtgärder för att få stopp på dessa rykten, som är skadliga för den allmänna moralen, sade Michael O'Leary, WHO:s Kinachef.

Tidigare hade panik utbrutit i bland annat Filippinerna där elever skickats hem från skolor och myndigheterna tvingats gå ut med dementier och försäkringar om att det inte är något radioaktivt moln på väg mot landet från Japan, enligt AFP.