Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tre nivåer för renovering i Masthugget

GÖTEBORG: Familjebostäder föreslår tre olika nivåer för renovering av kvarteret Horisonten i Masthugget. Den lägsta innebär ingen hyreshöjning alls.
Vid mötena i går och förrgår bjöds hyresgästerna på bullar och kaffe. I var och varannan mening poängterades vikten av att utgå från de boendes behov och av fastigheternas.
- Vi har lyssnat på hyresgästerna den här gången och har tagit lärdom. Vi kanske inte lyssnade riktigt förra gången, erkände Helena Mehner, marknadschef.
Den lägsta basnivån betyder nytt lertegel på husen, återställda takfotar, bytta fasader, nya fönster med spröjsar, åtgärder i källare, byte av stammar, dränering runt kvarteret, målning av gemensamma utrymmen samt ny utemiljö.
Tanken är att de flesta ska kunna bo kvar under detta arbete, som skall påbörjas i mars nästa år och vara klart i juni påföljande. Hotellrum erbjuds när asbestsanering pågår. Det kan bli evakuering för folk med speciella sjukdomar eller nattarbete.
Bas+ betyder klinker, kakel och nytt porslin i badrummen, handdukstork, termostatblandare och badkar i förekommande fall. Här får hyresgästerna välja själva om de vill höja månadshyran med exempelvis upp till 375 kronor.
Familjebostäder poängterar att nya badrum är viktigt för husen. Den tredje nivån är nya kök (450 kr/mån) porttelefon, (25 kr) och ny vindsinredning. För nivå 2 och 3 krävs medgivandeintyg från 51 procent av de boende.
- Detta låter bra. Förra förslaget var för omfattande och det skulle bli lika dyrt som i ett nybyggt hus. Jag vill gärna ha ett nytt badrum, tyckte Gunnar Hahne, hyresgäst sedan 1980-talet.
- Det låter väldigt bra. Problemet är att vi har fått vänta så länge, tyckte Birgitta Leufstadius, hyresgäst sedan 1970-talet.
Vid frågestunden kom dock lite gammalt gruff i dagen.
- Värdet skulle ju sjunka om ni inte fick igenom det gamla förslaget. Ni skulle ju tvingas sälja. Var det en bluff eller? frågade en herre.
- Ni höjde hyran när vi fick sopnedkast. Var är sänkningen när ni tog bort dem? undrade en annan.
- Vi har backat. Jag beklagar personligen. Det gamla projektet är slut och helt borta, sade Helena Mehner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.