Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Multiresistenta svinbakterier har hittats i Danmark.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tre danskar döda i grissmitta

Danmark har haft tre dödsfall orsakade av resistenta sjukhusbakterier från grisar. Ingen av de avlidna hade själva haft kontakt med svin. 

Uppgiften om dödsfallen kom fram i ett vittnesmål i Århus tingsrätt på tisdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi och överläkare på Odense sjukhus vittnade om ett dödsfall i december förra året på hans eget sjukhus.

- Jag har därefter fått kännedom om två andra dödsfall, som myndigheterna inte har reagerat på sade Kolmos i rätten.

- Problemet är precis så stort som vi fruktade det kunde bli då vi fick den första vetskapen om multiresistenta svinbakterier i Danmark. Ett stigande antal av dem som nu smittas är inte själva svinproducenter, tillade han.

Kolmos var kallad som försvarets vittne i åtalet av de två journalisterna Kjeld Hansen och Nils Mulvad.

De två publicerade namnen på 12 smittade svingårdar för fyra år sedan. De blev därefter polisanmälda och åtalade för att ha förmedlat hälsouppgifter – ett brott mot personuppgiftslagen. Tyge Trier, journalisternas försvarsadvokat sade att de publicerade uppgifterna handlade om svinbesättningar hos företag som har en plikt att meddela sina anställda om förekomst av de multiresistenta bakterierna MRSA.

- Det handlar om att tillvara ett samhällsintresse av öppenhet om en växande hälsofara, sade Tyge Trier.

Dramatisk

Vittnet Hans Jørn Kolmos uppgifter blev en oväntad dramatisk illustration av försvarets påståenden.

De tre dödsfall han kunde redogöra för har inte tidigare varit allmänt kända.

- Myndigheterna har inte agerat som man borde ha gjort, när vi fick det första fallet av infektion från resistenta bakterier från svin 2008. Då var de närmast en kuriositet. Det blev inte sett på som ett huvudstadsproblem, det är ju begränsat med svin på Vesterbro i Köpenhamn. Men det vi ser nu är att smittspridningen ökar i lokalsamhällena på landet, särskilt i områden med många svinbesättningar, sade Hans Jørn Kolmos i rätten.

Efter sitt vittnesmål sade Kolmos till GP att faran med resistenta bakterierna förvärras när det nu visar sig att bakterierna sprids till människor som inte själva arbetar på gårdar eller slakterier, eller till deras familjer:

- Det är framför allt redan fysiskt svaga personer som är utsatta. Den allvarligaste formen av MRSA-angrepp är blodförgiftning, men också lunginflammation och ytliga sår kan vara farliga om bakterierna kommer in i blodet.

Åklagaren Mette Glavig underströk att åtalet inte gällde av publicering om MRSA i och för sig, men de uppgifter som kunde knytas till smittade personer.

Hon hade kallat en tidigare grisuppfödare som vittne om obehaget att bli beskriven som smittbärare, även om hans namn inte uttryckligen var nämnt.

Smittofara

Vittnet, Jens Skov Rasmussen, sade att han hade haft besök av skolklasser på sin gård som han aldrig ville utsätta för faran av att bli smittad.

- Det hade varit relevant att veta om vi var smittade, men inte på det sättet sade han.

Strafframen för brott mot personuppgiftslagen är fängelse upp till 6 månader, men åklagaren yrkade i går på 10 eller 20 dagsböter á 500 danska kronor för de två journalisterna.

Försvarsadvokat Tyge Trier sade i sitt slutanförande att lagen enbart avser skydd av rent privata förhållanden, och inte är tänkt att skydda företag med omsättning på upp till 100 miljoner kronor.

Han hävdade att publiceringen hade varit berättigad, och att ingrepp i press- och yttrandefriheten kräver mycket starka överväganden.

– Det är den helt breda befolkningens intresse i att bli informerad om vad som står på spel, sade han. 

Domen meddelas den 22 maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.