Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ur Trassel.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trassel

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANIMERAT

ANIMERAT

Trassel

Regi: Nathan Greno & Byron Howard

Svenska röster av Måns Zelmerlöw, Molly Sandén och Charlott Strandberg

USA, 2010 (100 min)

BERGAKUNGEN, BIOPALATSET

För att heta Trassel är Disneys nya film om prinsessan Rapunzel välkammad. Inte bara Rapunzels hår klarar sig glänsande och mjukt genom vilda äventyr, filmen har balsambehandlats till en glänsande och silkesmjuk berättelse om att våga tro på sin styrka trots att omvärlden säger att man inte har någon.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Folksagan om prinsessan Rapunzel som hålls fången i ett torn av en häxa och vars hår får växa hela vägen ner till marken skrevs ner av de tyska bröderna Grimm och publicerades första gången 1857. För några år sedan gjorde sagan åter succé när Rapunzel såldes som Barbiedocka, som i sin tur marknadsfördes i en tecknad Barbiefilm. Att Disney ser vinstmöjligheter i att 3D-fiera Rapunzel är alltså inte konstigt. Manegen är krattad för att sälja en ny omgång merchandise.

Kalkylen syns. Trots halvhjärtade försök att göra annorlunda erbjuder filmen en konventionell tolkning av sagan. Även om prinsessan får actionfärdigheter (hon svingar sitt 23 meter långa hår) är detta fortfarande en berättelse om en flicka som går från isolerad barndom direkt in i ett äktenskap.

Finishen i 3D-animeringen har fortfarande en bra bit kvar till Disneys klassiker. Ansiktsuttrycken saknar finess och tittar man noga har Rapunzels hy samma lätt genomskinliga plastlyster som en Barbiedocka.