Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Eva Apraksin, ordförande i brukarrådet på Brattåsskolan, är oroad för trafiksituationen. Dottern Fanny går på skolan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trafikkaos vid skolan oroar

Föräldrarna på Brattåsskolan kämpar för att få bukt med trafikkaoset på morgnarna.

För Kenneth Wallin (M), ledamot i serviceutskottet, är lösningen enkel:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Sluta skjutsa era barn till skolan!

Sedan 2005 har brukarrådet på Brattåsskolan kämpat för en bättre trafiksituation. Bland annat handlar det om den lilla fotbollsplanen som finns vid skolan.

- Trafiksituationen är förfärlig. Bollar åker ut på gatan för jämnan och något barn rusar efter. Det är bara en tidsfråga innan en svår olycka inträffar. Jag har hört att äldre barn skjuter ut bollar så att de yngre ska springa efter dem, säger Eva Apraksin, ordförande i brukarrådet på skolan.

Hon och de andra i rådet vill att fotbollsplanen, som omgärdas av höga staket, flyttas och att ny infart och parkeringsställen görs i ordning.

- Vi vill att fotbollsplanen ska flyttas till ett annat ställe på skolan med bättre uppsikt, den tänkta platsen har brukarrådet vid tidigare möten med kommunen varit överens om. Fotbollsplanen är viktig och barnen uppskattar den otroligt mycket, de kommer ut och rör sig, anser Apraksin.

Kenneth Wallin anser dock att det kan vara svårt att uppfylla kraven från brukarrådet.

- Jag ser inte att kommunen kan göra mer. Inte i den ekonomiska situation vi befinner oss i nu. Förra brukarrådet ville ha den här lilla fotbollsplanen. Jag tror det krävs mer disciplin från föräldrarnas sida.

Hur då?

- Att de inte kör barnen i den utsträckningen som de gör idag. Det sker på alldeles för många skolor att barnen körs i alldeles för hög utsträckning. De kan mycket väl gå eller cykla mer än vad de gör idag. Det kan inte vara fel att barnen får en chans att gå till skolan, säger Kenneth Wallin.

Främst på morgonen korkas gatan vid Brattåsskolan igen med bilar, enligt Wallin.

- Dels är det bilar som ska släppa av sina barn, sen är det andra bilar bakom som just släppt av barnen och så skapar det irritation när någon får vänta, säger Kenneth Wallin.

Han tror främst att kommunen kan komma att höja staketet runt fotbollsplanen för att förhindra bollar att rulla ut i gatan.

Eva Apraksin:

- Staketet är sönder och bollarna rullar ut hela tiden.

Hon håller med Kenneth Wallin om att föräldrarna inte borde köra barnen så ofta.

- Vi försöker arbeta med ”gående bussar” där föräldrar går med barnen till skolan. Men samhället ser inte ut som för 30 år sedan. Det är inte säkert att den tiden finns idag.