Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kan H & M ha nytta av två biotekniker? Chalmeristerna Susanna Djurle och Mia Linde tog ett snack med Sanna Öhrström i företagets monter.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trångt på årets Charm

Att norska Statens Vegvesen är på plats på årets arbetsmarknadsmässa för chalmerister är väl inte så förvånande. Men vad ska klädmodekoncernen H & M ha ingenjörerna till?

Denna och andra, mer avancerade, frågor kan besökare få svar på under Chalmers Studentskårs arbetsmarknadsdagar, med start på tisdagen och fortsättning på onsdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Charm 2010 är 35:e upplagan av mässan och trots lågkonjunkturen är den också i år Nordens största arbetsmarknadsmässa.

- Det är roligt, för det visar att Chalmersutbildade är attraktiv arbetskraft för många företag. Vi har fått hit 153 utställare och räknar med minst 7 000 besökare, säger Kristina Norberg Ohlsson, som själv tagit ledigt ett helt år från sina studier i industriell ekonomi, för att vara projektledare för årets mässa.

Mässan arrangeras för att ge Chalmers 11 000 studenter tillfälle att knyta kontakter för framtiden och bli informerade om tänkbara yrkesbranscher och arbetsgivare. Också från andra högskolor kommer många mässbesökare.

Huvudsponsorer i år är Vattenfall och Ericsson.

- Vattenfall har ett jättestort rekryteringsbehov, både på grund av generationsskifte och på grund av all ny teknik som vi vill vara med och utveckla, förklarar Malin Nielsen, Vattenfall Power Consultant.

Rekryteringsbehovet för Vattenfall Norden är cirka 600 nyanställningar per år, de närmaste åren.

- Företaget har så bred verksamhet att alla slags ingenjörsutbildningar är intressanta – energi, kemi, teknisk fysik, elektroteknik, maskin, industriell ekonomi.

- Det är alltid roligt att vara med här på Chalmers. Besökarna är engagerade, nyfikna och pålästa. Det vet precis vilka frågor de vill ha svar på, säger Malin Nielsen.

Redan tidigt igår var det trångt på mässan. Arkitektstudenterna Camilla Henricson och Sofia Ek botaniserade bland montrarna för att hitta företag som hade behov av just deras utbildning.

- Vi pratade just med Vägverket. De behöver både landskapsarkitekter och anställda som kan vara med och utforma säkra och snygga vägräcken. Hos Hennes & Mauritz sa de att de behöver arkitekter när nya varuhus ska byggas.

Sanna Öhrström och Fredrik Johansson Sandberg i H & M:s monter bekräftade att företaget behöver en rad olika yrkeskunskaper.

- H & M är så expansivt, så vi behöver ständigt ny arbetskraft.

- Ingenjörer? Självklart, exempelvis på it-sidan, där vi är 900 anställda i dag, säger Fredrik Johansson Sandberg.

Som vanligt är årets Charm-mässa både lek och allvar. Hos Stora Enso prövade Lai Jee Lim, som läser industriell ekonomi på Chalmers, att kasta papperssvala genom hål. Tyvärr vann hon ingen biobiljett, men fick en Toblerone som tröstpris.

Norska Statens Vegvesen demonstrerade nya varselsystem i simulator. Väg - och vattenstudenten Halvard Pragander fick känna hur bilsätet vibrerade så fort han råkade styra mot vägkanten eller mittlinjen.

- Imponerande, tyckte han och tillade att norska vägverket är en intressant arbetsgivare, inte minst eftersom han själv är norrman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.