Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Trängselskatterabatt" ska rädda butik

Efter att försäljningen minskat drastiskt har nu Bauhaus i Bäckebol infört en "trängselskatterabatt". – Vi gör detta för att slippa varsla 50 procent av vår personal, säger Johan Saxne, informations- och marknadschef på Bauhaus.

Bauhaus i Bäckebol ligger alldeles i närheten av en betalstation, vilket innebär att deras kunder måste betala trängselskatt för att komma dit.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi är endast 300 meter innanför stationen, men det hjälper ju inte, säger Johan Saxne.

Han berättar att Bauhaus sedan trängselskatten infördes i Göteborg har tappat mellan 20 och 25 procent av sina kunder på vardagarna. Nu har Bauhaus bestämt sig för att själva försöka hitta en lösning, för att kunna behålla sin personal.

– Det har slagit hårt på oss sedan trängselskatten infördes. Vi är ungefär 100-130 anställda, och ökar vi inte vår försäljning kommer 50 personer att behöva varslas, säger Johan Saxne.

"Trängselskatterabatten" på Bauhaus görs på prov i fyra veckor med start den 14 mars. Den går ut på att om man handlar för över 500 kronor får man tillbaka de 36 kronor som trängselskatten kostar för att ta sig dit. Förhoppningen är att försäljningen ska öka.

– Men framför allt är min förhoppning att få upp en diskussion om placeringen av betalstationen, konkurrensen blir snedvriden eftersom du kan åka till hela Backaplan utan att betala någon trängselskatt alls, säger Johan Saxne.

Även Rörshoppen på Ringön har bestämt sig för att bjuda på trängselskatten.

– Vi började med det för ett tag sedan, vi valde att göra så för att kunderna ska känna att de kan komma hit även på vardagarna. Satsningen pågår tills vidare, säger Markus Andersson på Rörshoppen.

Han har inga exakta siffror på hur mycket deras försäljning gått ner sedan trängselskatten infördes.

– Men det är mycket lugnare på vardagarna, det märks definitivt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.