Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

2008 - Ett träd som har dött på grund av skadegörelse måste avverkas.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trädmördaren utökar

Granmarodören i Delsjön har utökat sitt område och ger sig nu även på lövträd.

Peter Colebring på Park- och naturförvaltningen är uppgiven. Förvaltningen står i princip handfallen mot trädmördaren, som härjat i Delsjöterrängen i ungefär sex år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Han eller hon har börjat ge sig på ek och bok sedan en tid tillbaka. Jag har inte velat att det kommer ut för jag tror att den här personen eggas på av uppmärksamheten. Frågan är om det var så bra att det kom ut i media överhuvudtaget, säger Peter Colebring.

Personen som skadar träden arbetar annorlunda med lövträden, där han eller hon skär bredare snitt, ringbarkar, runt stammen. Lövträden är inte attackerade i samma utsträckning som barrträden. En teori har tidigare varit att personen som begått skadegörelsen velat ha bort de inplanterade granarna till fördel för lövträden som finns naturligt i området.

Park- och naturförvaltningen vet inte vad man ska göra. Det man hoppas på är att allmänheten kan hjälpa till.

– Visst, vi kan vara på plats i området, men chansen att vi springer på någon som gör detta, den är rätt obefintlig. Vi behöver tips, säger Peter Colebring.

I höstas utlovades 20 000 kronor för heta tips, men inget riktigt bra har kommit in.

– Det är uppgivet från min sida nu. Jag är så trött på detta. Pengarna som det kostar är en sak, men det värsta är att de förstör skogen. Man får ju lägga till allt annat som skogen fått utstå också, till exempel stormarna Gudrun och Per. Man undrar ju hur mycket ett skogsområde orkar, säger Peter Colebring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.