Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tom stol för fredspristagare

Hedersgästen vid fredsprisceremonin i Oslo, Liu Xiaobo, företräddes av en tom stol och ett stort foto av demokratiaktivisten. Samtidigt samlades demonstranter utanför FN:s kontor i Peking.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När fredsprisceremonin inleddes i den blomsterklädda stora salen i Oslos rådhus fick en tom stol företräda hedersgästen Liu Xiaobo. På plats fanns dock andra kinesiska regimkritiker sida vid sida med ambassadörer från en rad länder, Norges kung och drottning och andra dignitärer.

Ett stort foto av Liu fanns på plats, och skådespelerskan Liv Ullmann skulle läsa upp en av hans texter.

Kina har hotat med "konsekvenser" för länder som visar sitt stöd för Liu Xiaobo.

Som en sympatigest för den fängslade Liu lade kinesiska Twitter-användare ut bilder av tomma stolar på nätet.

Hur känsligt ämnet är visade sig då de kinesiska skrivtecknen för "tom stol" spärrades helt på nätmötesplatsen Renren, Kinas motsvarighet till det världsomspännande Facebook. Den som försökte skriva dessa tecken möttes av en svarsruta som talade om "förbjudet innehåll".

Utanför FN:s kontor i Peking samlades minst ett hundratal personer till protest i dag, som också är Internationella människorättsdagen.

-Vi såg en stor skara människor framför byggnaden och den var större än tidigare år på människorättsdagen, sade en tjänsteman som inte ville framträda vid namn. En annan talade om mellan 100 och 200 demonstranter.

Flera av de länder som först avböjt att komma till ceremonin; Colombia, Serbien, Filippinerna, och Ukraina, kom trots allt.

Samtidigt rapporterades Filippinernas Norgeambassadör vara ute på en konsulär resa, och inte hinna tillbaka i tid för ceremonin. Palestinska myndigheten tycktes till sist ha bestämt sig för att utebli, dock utan förklaring.

Enligt utrikesminister Carl Bildt ändrade sig Serbien och beslöt att skicka en representant i sista stund. Bildt mer än antyder att det kan ha viss koppling till att han har legat på för att få dem att ändra sig, inte minst i samband med ett besök i Serbien tidigare i veckan.

-De ändrade sig i dag på morgonen och skickar sin ambassadör för mänskliga rättigheter, sade Bildt efter ett möte med riksdagens EU-nämnd. -Om man uttrycker sig försiktigt kan man säga att jag hade en del att säga till dem häromkvällen, sade Bildt som "välkomnar" starkt att Serbien ändrat sig. -Det hade sett väldigt underligt ut om Serbien som har ansökt om medlemskap i EU inte skulle vara representerat. Det är ett positivt och viktigt steg att de skickar MR-ambassadören, sade Bildt.

Kina vidhöll sin skarpa kritik av årets fredspris också medan ceremonin pågick i Oslo. Utrikesdepartementets taleskvinna Jiang Yu betecknade ceremonin som "en politisk fars" som aldrig kan få kineserna att vika av från "socialismens väg". "Ensidighet och lögner har inget fotfäste", sade Jiang.

Priset - en guldmedalj, ett Nobeldiplom och tio miljoner kronor - ska överlämnas till Liu Xiaobo vid något senare tillfälle när så blivit möjligt.