Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tolvslaget en mardröm för djuren

Festliga, färgglada och högljudda nyårsfyrverkerier roar många människor, men är en plåga för våra fyrbenta vänner. Nu säljs allt fler produkter som ska lugna vettskrämda sällskapsdjur vid tolvslaget.

– Nyårsraketerna är en helt främmande företeelse för djuren, det finns ingenting liknande i naturen. Inte bara smällarna utan även ljuset och det vinande ljudet kan uppfattas som skrämmande, säger Anna U Lindgren vid Jordbruksverket.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En del djurägare väljer att resa ut på landet för att komma bort från oväsendet, eller lämnar bort djuren till ett pensionat i lugn miljö.

– Man kan också uppsöka en veterinär för att få lugnande medel. Men doserna måste trappas upp gradvis, så det bör göras i god tid, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

De senaste åren har allt fler lugnande produkter kommit ut på marknaden. Halsband och sprayer som innehåller en syntetisk kopia av hundens eget lugnande feromon finns att köpa på apotek och djuraffärer.

De kan fungera bra om problemen inte är för allvarliga, tror Anna U Lindgren på Jordbruksverket.

– Man kan också tänka på hur man beter sig mot djuret. Det är viktigt att agera lugnt och tryggt, att vara i närheten och inte verka uppskärrad. Annars förstärker man rädslan, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.