Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tobias Zilliacus - en stjärna i vardande

Tobias Zilliacus är än så länge rätt okänd i Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men i höst förändras det, då "Hypnotisören" får premiär och han gör den första av potentiellt åtta filmer som den envise polisen Joona Linna.

Stockholm är täck i snö, Kaknästornet panorerar förbi och Lena Olin vill skilja sig från Mikael Persbrandt. Miljöerna och det så småningom ruskiga innehållet i Lasse Hallströms kommande filmatisering av "Hypnositören" känns onekligen avlägsna i ett halvsomrigt Cannes, men när filmbolaget SF visade upp drygt 20 minuter ur filmen samlades både press och utländska köpare för att titta.

Blivande stjärna

På plats på filmfestivalen finns också filmens stjärna, Tobias Zilliacus. Ok, filmens mesta stjärnor är kanske Mikael Persbrandt, Lena Olin och Lasse Hallström. Än så länge. För i grund och botten är det ju ensamvargen och polisen Joona Linna som är Lars Keplers verkliga huvudperson, något som kommer att utkristallisera sig ju längre in i bok- och filmserien vi kommer.

Finlandssvenska Tobias Zilliacus är utvald bland skådespelare i både Finland och Sverige och ska nu leva med sin enstöring till polis i över sju år.

-Det är ett stort åtagande så klart. Herregud, man vet ju inte om man ens lever om sju år. Men jag har inget emot att binda upp mig i det här, det har varit jättekul hittills och det känns perfekt att göra en film om året, säger han.

Mer action

Inspelningarna av den första filmen är precis avslutade och Tobias Zilliacus öser beröm över Lasse Hallström och kollegorna:

-Persbrandt är en fantastisk motspelare, han har en speciell närvaro och kan göra överraskande saker i inspelningsögonblicket, det är väldigt roligt. Vi har arbetat mycket med improvisation, det är Hallströms metod och det passar mig bra.

Nu får Tobias Zilliacus vila sig lite, till nästa filminspelning drar igång i maj nästa år. "Paganinikontraktet" regisseras av Kjell Sundvall och då blir det mer action.

-Jag tänker göra så mycket stunts som möjligt själv. Det är lite av en pojkdröm att få spela actionhjälte. Det är också kul att varje film får sin egen prägel, så är böckerna också.