Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tobias Svedberg har Downs syndrom och lider dessutom av autism. Nu har Försäkringskassan sagt nej till fortsatt personlig assistans. Hans gode man Janet Granhage är skarpt kritisk.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tobias trygghet hotas

Tobias Svedberg, 38, befinner sig på en tvåårings mentala nivå. Trots det tänker Försäkringskassan dra in hans personliga assistans. – Jag blir så upprörd, säger Janet Granhage, Tobias gode man.

– Jag tänker göra allt som står i min makt för att ändra det här. Det handlar om att Tobias ska ha en god livskvalité, slår hon fast.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bredvid henne i soffan sitter Tobias Svedberg själv. Han säger nästan ingenting alls under GP:s besök – Janet Granhage förklarar att han har svårt att känna sig helt trygg när främmande personer dyker upp i hemmet.

38-årige Tobias hade levt ett turbulent liv innan han kom till privatägda Tobiasgården i Kareby utanför Kungälv 2003. Han föddes med Downs syndrom, hans mamma dog tidigt och hans pappa gick bort i början av 2000-talet. Dessutom lider han av grav autism, vilket bland annat yttrar sig i olika tvångsbeteenden.

Janet Granhage vittnar om att hjälpen från de personliga assistenterna på Tobiasgården gett honom ett socialt nätverk, bättre självkänsla och trygga rutiner.

– Det är en helt annan Tobias i dag. Han vågar möta blickar, tittar inte bara i golvet.

Men nu förändras snart Tobias liv igen – allt på grund av ett två och en halv timme långt möte med Försäkringskassans handläggare i oktober. Mötet bokades in för att Försäkringskassan ville göra sin sedvanliga omprövning av Tobias assistansersättning. Det är en procedur som genomförs vartannat år.

– Jag var inte alls orolig. Hon som kom hit var jättetrevlig och allt kändes bra, minns Janet.

Sen kom chockbeskedet. Försäkringskassan meddelade att Tobias personliga assistans, motsvarande 122 timmar per vecka, skulle dras in. Orsak: man ansåg inte längre att Tobias ”grundläggande behov” var tillräckligt stora.

Janet och Tobias assistenter förstod ingenting.

– Det är ett katastrofalt misstag. De har brutit mot sin utredningsskyldighet – de har inte tagit kontakt med någon förtroendeläkare utan bara gjort en egen bedömning. Tobias har ett medfött begåvningshandikapp som inte kan medicineras bort, inte tränas bort, inte växa bort, säger Janet.

Janet skickade in ett läkarintyg, där Tobias beskrivs som en person som intellektuellt befinner sig på en två-treårings nivå. Läkaren skriver att han behöver ständig hjälp med matintag, toalettbesök och personlig hygien.

Till ingen nytta. Försäkringskassan ändrade sig inte.

Nu har Janet för Tobias räkning begärt att kassan ska göra en formell omprövning. Om det skulle bli ytterligare ett negativt besked är hon fast besluten om att ta fallet vidare till förvaltningsrätten.

– Jag vill tro att någon måste förstå att de gjort en felaktig bedömning, säger hon.

Om Janet och Tobias förlorar den rättsliga striden överförs ansvaret för Tobias till Kungälvs kommun. Vad som händer då med Tobias är inte hundraprocentigt säkert. Janet Granhage har fått muntligt besked om att kommunen skulle kunna tänka sig att köpa en plats på Tobiasgården. Men det lär i så fall bli mycket mindre assistenthjälp än i dag. Han får dessutom leva med risken att kommunen i framtiden bestämmer sig för att placera honom i ett av sina egna gruppboenden – en placering som skulle kosta betydligt mindre pengar.

Janet Granhage kan bara hoppas på det bästa:

– För Tobias skulle det vara en katastrof att behöva bryta upp, säger hon.