Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tjejerna tar plats i filmvåren

Sex unga häxor som ska rädda världen, en ung svenskjävel i Norge och två bästa kompisar som vill börja leva livet efter studenten. Filmvåren är full av debuterande filmskapare - och historier om unga kvinnor dominerar.

Femtio procent av alla svenska filmer som får premiär i vår görs av en debutant. Med nya friska vindar kommer också nya spännande berättelser.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I "Svenskjävel" av debuterande Ronnie Sandahl får 23-åriga Dino testa livet som arbetskraftsinvandare i Oslo.

- Jag skrev först på ett annat manus som utspelar sig i min hemstad Falköping. Men runt finanskrisen förstod jag att om jag ska berätta något om ung svensk samtid måste det utspela sig i Oslo eftersom så många har flyttat dit. Det blev också en bra spelplats för de frågor jag är intresserad av, som maktbalans, säger Ronnie Sandahl.

Att hitta rätt skådespelare till rollen som den sökande Dino var en utmaning. Ronnie Sandahl hittade rätt efter att ha läst en text av Bianca Kronlöf i tidskriften Bang, där hon idiotförklarade hela den svenska regissörskåren. Hon beskriver filmningen som utmanande på alla sätt.

- Ronnie har ställt extremt höga krav. Det är så viktigt för att inte bara göra det som är "safe". Det blir så jävla tråkigt, säger hon.

Från Oslo till Berlin

Redan på fredag möter Felice Jankell och Hedda Stiernstedt biopubliken i "Unga Sophie Bell" av Amanda Adolfsson. I ett klassiskt men ändå originellt växa-upp-drama möter de vuxenlivet efter studenten då en flytt till Berlin för med sig många dramatiska konsekvenser.

- Det är viktigt att skildra kvinnlig vänskap, tjejer som är tillsammans och tycker om varandra, sviker varandra och räddar varandra, säger Hedda Stiernstedt.

- Jag tror att alla får ut något av den, det är sällan det skrivs så här bra manus. Den har en sådan egen ton, Amanda Adolfsson är ett geni, säger Felice Jankell.

Häxor räddar världen

Filmatiseringen av fantasy-bästsäljaren "Cirkeln" av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren är en av de kanske hetast emotsedda premiärerna i vår. Benny Andersson, som också skrivit musiken, är en av filmens producenter.

- Jag har länge velat göra film och när den här historien dök upp kändes det självklart, säger Benny Andersson.

Det var hans son Ludvig Andersson som först tände på idén.

- Jag läser ganska mycket fantasy och det som jag älskar med "Cirkeln" är att den är så verklig, det finns en djupt rotad realism och sedan är det trolleri också, som en bonus, säger Ludvig Andersson.

"Det är skittufft"

För de skådespelare som spelar gymnasietjejerna som plötsligt upptäcker att de har magiska krafter och att de måste rädda världen är det en spännande period som väntar. Josefin Asplund ("Call girl") spelar Rebecka Mohlin, den duktiga tjejen som blir en ledare för de omaka häxorna.

- Det är läskigt. Så många har bilder av de här karaktärerna. Men vi har fått mycket hjälp av författarna Mats och Sara för att hitta rätt. Men det är klart att det är skittufft, det blir nog både upp och ned i mottagandet, säger hon.