Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tjänstemän polisanmäls för kvittofiffel

Under torsdagsförmiddagen polisanmäldes Bostadsbolagets vd Bertil Rignäs och Älvstrandens tidigare chef Mats Andersson, efter det kvittofiffel som avslöjades i Uppdrag Granskning.

De båda kommunala topptjänstemännen misstänks för bedrägeri och urkundsförfalskning, i samband sina ekonomiska redovisningar efter Mipim-mässan i Cannes.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anmälan upprättades under morgonen av polismyndigheten i Västra Götaland:

- Så fort vi får kännedom om förmodad brottslighet är det vår skyldighet att starta en utredning. Det har vi nu också gjort, hittills mot bakgrund av de uppgifter som framkommer i tv-programmet, konstaterar kommissarie Magnus Lindegren, chef på bedrägeriroteln.

Han tillägger:

- Det räcker att vi har anledning att anta att det rör sig om oegentligheter, mer krävs inte för att dra igång.

• I Rignäs fall handlar det om ett kvitto, som redovisats som lunch, men där inköpet i själva verket visat sig vara ett svart klädesplagg för damer av storlek 40.

Summan var 60 euro, där Bostadsbolagets vd dessutom för hand skrivit in ytterligare fem euro i dricks.

• I Andersson fall handlar det om ett kvitto, som redovisats som frukostmat men där inköpet bestått av sex flaskor mousserade vin, äkta parmesanost och färsk sparris.

Summan i redovisningen till kommunen uppgick till cirka 750 kronor.

Enligt Magnus Lindegren når förfarandet, med största sannolikhet, upp till bedrägerier av normalgraden.

- Det är inte bara beloppen i sig som är avgörande. Även förslagenheten i de misstänkta brotten är en faktor som räknas in, summerar Lindegren.

Att kalla ett kvitto från en klädbutik för ett kvitto från en lunchrestaurang, att utmåla en verifikation som något annat, kan dessutom vara fråga om en urkundsförfalskning.

Initialt drivs förundersökningen av bedrägeriroteln. Det skulle dock, med tanke på det massmediala intresse, kunna bli aktuellt att inom kort koppla in en åklagare.

Enligt Bostadsbolagets säkerhetschef Dan Gaversjö kommenterar Bertil Rignäs i nuläget ingenting som har med Cannesresorna att göra.

Mats Andersson vill inte heller uttala sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.