Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tips ledde polisen till inspärrad flicka

Ett tips från allmänheten fick polisen att slå till mot en lägenhet i nordöstra Göteborg i förra veckan. Där påträffades en 14-årig flicka som berättade hur hon sålts och hållits inspärrad i över ett år, utsatt för dagliga hot, misshandel och våldtäkter. Nu sitter fyra personer häktade för människohandel.

- Polisen fick in ett tips i början av november som var av så allvarlig karaktär att man valde att slå till mot lägenheten redan samma dag, säger en källa till GP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När tillslaget gjordes förra onsdagen påträffades flickan i ett rum i lägenheten och två män, en 25-åring och hans far, greps medan flickan togs om hand av sociala myndigheter.

- Hon har berättat om hur hon levt med övergrepp och under vidriga förhållanden i över ett år, säger källan.

Inom de närmaste dagarna greps också 25-åringens mamma samt en fjärde man: flickans pappa. Alla fyra sitter nu häktade misstänkta för människohandel.

Uppges ha sålts för tusen euro

Uppgifter i förundersökningen gör gällande att flickan hösten 2010 ska ha sålts av sin pappa för tusen euro och förts från sitt hemland på Balkan till familjen i Sverige där giftermål väntade med 25-åringen. När polisen slog till mot familjens lägenhet i förra veckan var flickans pappa på besök för att diskutera giftermålet och för att eventuellt sätta datum.

Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand vill inte alls kommentera utredningen och de fyra häktades advokater är belagda med yppandeförbud.

"Det måste de ha sett på tv"

Men enligt 25-åringens bror har polisen fått allt om bakfoten. Flickans pappa är en god vän till familjen sedan årtionden tillbaka, de kommer från samma område på Balkan och arrangerade äktenskap är vanligt i deras kultur. Däremot köps inga människor.

- Vem skulle sälja sin dotter för tusen euro? Det måste de ha sett på teve, däremot har vi hjälpt hennes pappa som är sjuk och fattig. Vi har fört över pengar, hundra euro, tvåhundra euro då och då, men det är ju för att hjälpa, säger brodern.

Enligt honom har flickan bott hos familjen som förlovad till brodern i väntan på att ett eventuellt giftermål skulle ske. Att hon skulle ha kunnat vara inspärrad i ett helt år utan att någon upptäckt det menar han faller på sin egen orimlighet.

- Hur skulle det gå till? Hon har ju varit och hämtat mina barn från dagis och hon har varit och handlat i affären, säger brodern.

Nekar till brott

Den 25-årige mannen och hans mamma misstänks också för misshandel, olaga hot, våldtäkt mot barn och våldtäkt.

- Så mycket kan jag säga att min klient nekar till brott, säger 25-åringens advokat Tommy Nilsson.

Även övriga tre häktade nekar helt till att ha gjort något brottsligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.