Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tioåringar slåss som huliganer

10–12-åringar slåss organiserat med fotbollshuliganer som förebild. Det får Sannaskolans ledning att kalla föräldrar till krismöte.

I onsdags uppstod ett större bråk inne i skolan under en rast. Ganska många elever från flera klasser i mellanstadiet var på olika sätt delaktiga i händelsen, som deltagare, påhejare eller mer eller mindre ofrivilliga vittnen. Efter samtal med enskilda barn, med grupper och i helklass stod det klart att bråket inte var en enstaka händelse utan snarare en del av något mer organiserat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- När vi började riva i det här visade det sig att bråket är kopplat till andra händelser, framför allt på fritiden. Annat som hänt under hösten har vi nu fått en förklaring till, säger Sannaskolans rektor Dennis Ekbom.

Av barnens berättelser framgår att de har bildat flera grupper som har utmanat varandra. Barn har berättat om uppgörelser enligt huliganmodell. För att se hur sådana uppgörelser går till ska barn enligt uppgifter ha tittat på köpta filmer som skildrar sådant. Vissa händelser ska ha filmats med mobiler för att barnen senare ska kunna titta på filmen tillsammans.

- De här barnen är jättesmå. Det finns ett lekinslag i och med att barnen härmar men det blir en dålig lek. Vissa barn mår sämre av det här. Det finns de som är med trots att de inte vill. Jag kan inte tänka mig ett enda barn som inte påverkats av det som har hänt. Jag är inte säker på att de pojkar som slogs ens ville göra det och att de inte hade gjort det om inte några som stod bredvid hade hetsat dem, säger Dennis Ekbom.

Efter bråket i onsdags har Sannaskolan sett till att de berörda klasserna inte har några raster samtidigt. Skolan har också förstärkt med fler vuxna, bland annat från elevhälsan, i klasserna under lektionstid.

I det möte som skolan kallat föräldrar i de inblandade klasserna till i nästa vecka kommer förutom skolans ledning, elevhälsa och lärare även företrädare för fritidsverksamhet, socialtjänsten och polisen att delta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.