Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tillväxten bromsas enligt ny prognos

Handelsbankens ekonomer spår, liksom Svenskt Näringsliv och konjunkturinstitutet, att den svenska tillväxten bromsar rejält nästa år. Men euron överlever krisen, enligt banken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

BNP bedöms då växa med 1,4 procent för att sedan öka farten till 2,0 procent 2013.

Inflationen faller tillbaka från 2,9 procent i år till 1,1 procent nästa år. Arbetslösheten stiger från 7,5 procent i år till 7,8 procent nästa år och 8,0 procent 2013, enligt banken.

Handelsbankens ekonomer räknar med att Riksbankens kommer att sänka reporäntan, från dagens nivå på 2,0 procent till 1,50 procent på sex månaders sikt och där kommer den att ligga kvar även om ett år. Men om två år så har Riksbanken höjt räntan igen till 2,0 procent, enligt bankens prognos.

Svenskt Näringsliv släppte också sin nya konjunkturprognos i dag. Arbetsgivarorganisationen spår att BNP bara växer med 0,2 procent nästa år för att året därpå växa med blygsamma 1,2 procent.

Arbetslösheten bedöms öka från 7,8 procent i år till 8,1 procent de följande två åren. Inflationen sjunker från 2,9 procent i år till 1,3 procent nästa år.

Svenskt Näringsliv gör bedömningen att Riksbanken sänker reporäntan vid årets sista räntemöte till 1,75 procent. Nästa år sänks räntan till 1,25 procent.

I skuggan av den pågående skuldkrisen är Handelsbankens prognos relativt positiv. Chefekonom Jan Häggström tror inte på ett sammanbrott för eurosamarbetet. Han räknar med att ECB kommer att göra sitt bästa för att dämpa krisen.

-Vi tror inte ECB låter eurozonen kollapsa, säger Häggström.

Konjunkturinstitutet (KI) kommer att sänka sin prognos för Sveriges BNP 2012 och utesluter inte negativ tillväxt de kommande två kvartalen till följd av oron på finansmarknaderna, säger KI:s generaldirektör Mats Dillén till Reuters.

-Kvartal fyra och kvartal ett kommer vara väldigt svaga. Det kan vara så att vi inte får någon tillväxt alls de kvartalen. Man kan inte heller utesluta att vi får negativ tillväxt under ett par kvartal men inte så kraftigt negativ i så fall. Som vi ser det kommer vi ligga nära nolltillväxt, säger Dillén.

Handelsbanken räknar också med att den ekonomiska konjunkturnedgången blir kraftigare i södra Europa än i norra Europa.

-Och Sverige är mer beroende av norra Europa än av södra. Tyskland är ett av våra viktigaste exportländer och nord-EMU kommer inte att gå in i recession, säger Häggström.

Banken räknar med att Riksbanken sänker styrräntan, men inte vid decembermötet.

-Det är inte panik på Brunkebergstorg men vi räknar med en räntesänkning i februari och ytterligare en i april.