Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Till och med mamma ska demonstrera"

Det är inte bara männens revolution, menar Dareen Khalifa, 25 år, en av kvinnorna som har demonstrerat sedan dag ett.

– Jag har ätit, sovit och bott på Tahrirtorget. Under nätterna har jag varit uppe och vaktat huset från plundrare. Det finns jättemånga kvinnor runtomkring mig, säger hon.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På senare dagar har man i medierna frågat varför det inte syns några kvinnliga demonstranter på gatorna i Kairo. Reaktionerna på Facebook dröjde inte länge. Ett fotoalbum under namnet "Women of Egypt" med bilder på kvinnor som har deltagit i demonstrationerna har spritts som en löpeld över internet.

Dessutom bildades en grupp med samma namn där flera bildalbum över kvinnor har lagts upp. Gruppen har gillats av över 400 personer på mindre än ett dygn och kvinnor från världen över har skrivit för att uttrycka sitt stöd.

Dareen Khalifa tillbringar sin sjunde dag på Tahrirtorget. Hon är människorättsaktivist men berättar att de flesta kvinnorna som deltar i demonstrationerna är helt vanliga medborgare utan någon erfarenhet av aktivism.

– Alla, verkligen alla, oavsett kön, social status eller politiska sympatier är ute och demonstrerar. I morgon ska till och med min mamma demonstrera. Det är det som är skillnaden jämfört med andra demonstrationer som jag har deltagit i över åren.

Efter några dagar av lugnare protester flaggar hon för att morgondagens demonstration kommer att bli den största hittills.

– Vi är rädda för att det kan bli mycket våldsamt. Men vi hoppas att internationell bevakning kan avskräcka regimen för att använda för mycket våld, säger hon.

Hur är relationen mellan demonstranterna och armén?

– Det har framställts i media som att folk älskar armén. Det är väl inte riktigt så. Demonstranterna försöker se till att armén förblir neutral. Vi vill inte att det ska bli en fientlig stämning. Därför ger vi dem blommor och bröd. De svarar civiliserat och ibland med ett leende.

Hur länge kommer ni att orka demonstrera om inget händer?

– Vi stannar här tills Mubarak försvinner. Jag är trött och utmattad men också överlycklig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.