Thomas Östros rör om i grytan

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Precis när många inom socialdemokratin räknat med att lugnet skulle återinträda, klev förre ministern och ekonomiske talesmannen Thomas östros in i tv-rutan i SVT.s Agenda på söndagskvällen. Östros riktade en i flera avseenden kraftig kritik mot hur politiken förts från partiledningens sida under det senaste halvåret. Mest uppseendeväckande var att han inte ville uttrycka något personligt förtroende för partiledaren Håkan Juholt. I stället förklarade han att han hade förtroende för de ledamöter som sitter i partistyrelsens verkställande utskott och som uttalat fortsatt förtroende för Juholt.

Att sedan författaren Liza Marklund, som tidigare valturnerat med Mona Sahlin, i måndagens Studio ett förklarade att hon inte kan tänka sig att rösta på Juholt och att Sverige inte kan ha en statsminister som marknadsför sig som Åsa-Nisse väger inte precis lika politiskt tungt. Men en olycka kommer sällan ensam, särskilt inte när motvinden satt in.

ANNONS

Thomas Östros ställdes brutalt åt sidan av Håkan Juholt efter partiledarskiftet i våras. Från att ha varit en av socialdemokratins frontalpersoner har han förpassats in i en anonym tillvaro. Enligt medieuppgifter tycks han ha funderat på att lämna politiken och försökt få en post som vice riksbankschef. Om man skall se hans framträdande i söndags som att ge igen för gammal ost eller som ett försök att positionera sig för framtida politiska uppdrag är en öppen fråga. men det sistnämnda alternativet bör nog inte uteslutas.

Även om Östros på ytan var försiktig och intog en samlande position var den reella kritiken i det han sa desto starkare. Östros efterlyste gång på gång att respekten för Socialdemokraterna måste återupprättas. Partiet måste bli trovärdigt som regeringsalternativ och då måste personer med erfarenhet och regeringsbakgrund lyftas fram – Östros eget namn kan läsas in för den som vill. "Popcornpolitik" – något Juholt anklagade Mona Sahlin för att bedriva – måste ersättas med förslag som är "trovärdiga och genomarbetade". Det var med andra ord gott om kulor som visste var de tog.

Den akuta krisen för Juholt kan naturligtvis vändas om opinionssiffrorna åter börjar peka uppåt, vilket inte vore helt osannolikt med tanke på nuvarande bottenläge. Kortsiktigt talar också nästan allt för att S-leden kommer att slutas. Men, som förre gruppledaren Sven Erik Österberg konstaterade i fredags i en bisats, Socialdemokraterna har en partikongress 2013.

ANNONS

Det innebär att partiledarfrågan kan komma i fokus igen, om opinionsläget inte mer påtagligt förändras. Juholt har inte obegränsat med tid. Men just nu torde han trots allt rabalder sitta säkert, helt enkelt därför att tänkbara alternativ i dagsläget ser sämre ut.

ANNONS