Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Liise Dahlqvist och Therèse Johansson.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Therèse, 26, fick stroke - räddades av snabbt ingripande

Therèse Johansson var 26 år och gravid när hon föll ihop på jobbet. Att hon drabbats av en stroke förstod ingen, men hennes chefs snabba ingripande kan ha räddat henne.

Bortsett från att Therèse Johansson var gravid och väntade sitt första barn var allt precis som vanligt förmiddagen den 31 mars 2009. Hon var på jobbet i receptionen på Addici security och höll på att lära upp en kollega. Det var hans första dag på jobbet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag satt och talade i telefon med en kund och i slutet av samtalet blev jag liksom dimmig i huvudet och började glida åt sidan. Fick slagsida liksom. Sen minns jag inte så mycket mer, berättar hon.

I rummet intill fanns hennes chef Liise Dahlqvist och det var till henne kollegan gick och berättade att Therèse mådde dåligt.

Liise visar hur Therèse låg över sitt skrivbord med armarna över huvudet när hon kom in till henne. Hon berättar också att hon hjälpte Therèse att lägga sig på golvet och att hon frågade hur hon mådde.

- Hon svarade att det gjorde ont i huvudet och att hon kände sig yr. Hon pratade hyfsat klart.

Liise visste att Therèse haft migrän tidigare och tog fram hennes mobiltelefon för att ringa hennes man. Men när Therèse sade att hon inte såg vad det var för bokstäver i sms:et som precis kommit förstod Liise att det var bäst att ringa 112 först.

- Hennes tal försämrades och tanken slog mig att hon drabbats av en stroke, men jag kunde ju inte veta.

- Och vi hade tur. Ambulansen fanns nästgårds i Gårda och det tog nog bara fem minuter från det att Therèse kollega kom in till mig till bilen kom, säger hon.

Therèse var kontaktbar hela tiden men minns i dag ingenting av minuterna över bordet och på golvet i kundtjänsten eller ambulansfärden till Sahlgrenska. Hon har däremot fragment av minnesbilder från sjukhuset.

Hennes man Christoffer Johansson mötte snabbt upp på akuten och han, liksom ambulansmännen, berättade för personalen att Therèse brukade ha migrän. Först fram på eftermiddagen eller kanske kvällen - hon minns inte riktigt när - röntgades huvudet och då upptäcktes en blodpropp i bakhuvudet på höger sida.

- Jag behandlades väl inte rätt hela vägen men då fick jag i alla fall medicin som löste upp proppen.

Det tog två till tre dagar innan tillvaron för Therèse klarnade igen. Dagpermissioner följdes av helgpermission och efter en dryg vecka var hon hemma igen. Sjukskriven.

- Jag minns den här tiden relativt bra, men jag var långt ifrån mig själv. Jag pratade långsamt och hittade inte riktigt orden. Det kändes lite som sirap i hjärnan.

Framåt sommaren kunde hon börja fokusera på den väntade förlossningen och i slutet av juli föddes dottern Elma.

Sen väntade föräldraledigheten.

- Jag hade inga problem att ta hand om Elma men jag började inse att jag till exempel skulle få äta blodförtunnande resten av mitt liv. Tankarna kretsade också ofta kring vilka andra efterverkningar blodproppen eventuellt kunde ge. Skulle jag kunna bli gravid igen? Hur stor var risken att jag skulle drabbas igen? Och om det händer igen, blir jag en grönsak?

- Jag var så fruktansvärt rädd.

Sexton månader efter förlossningen var Therèse tillbaka på jobbet, fast på en annan tjänst. Efter ytterligare drygt ett år födde hon parets andra barn - dottern Nellie.

I dag jobbar Therèse heltid igen. Hon har bytt arbetsgivare, men jobbar fortfarande med kundtjänst.

Hur mår du i dag?

- Bra. Men synbortfallet uppe i högra synfältet får jag leva med. Och rädslan för en ny blodpropp är fortfarande min största rädsla.

Genom sin medverkan i GP hoppas Therèse Johansson sätta fokus på världsstrokedagen den 29 oktober. Samma dag går startskottet för den nationella strokekampanjens höstsatsning på temat Rädda en farfar.

- Jag vill samtidigt lyfta fram och uppmärksamma så många som möjligt om att även yngre kan drabbas och att det är lika bråttom när de får symptom på stroke som när äldre får det.

Och Liise Dahlqvist hoppas att det blir lika vanligt att arbetsgivare utbildas i Akut-testet som i hjärtlung-räddning.

Fakta: Akut-testet

Två av tre (66 procent) strokepatienter i Sverige kommer till sjukhus inom tre timmar efter första symptomen på stroke. Antalet är lägre i Västra Götalands län. Här kommer 62 procent av strokepatienterna till sjukhus inom den angivna tidsramen.

- Det är förstås många saker som spelar roll för tiden till sjukhus, men den främsta orsaken till att det dröjer är att många inte känner igen symptomen och därför inte ringer 112 direkt, konstaterar professor Bo Norrving, som ansvarar för kvalitetsregistret Riks-Stroke.

Den 29 oktober är det världsstrokedagen. Samtidigt startar svenska kampanjen Rädda en farfar där man dels vill öka kännedomen om symptomen, dels vill sprida kunskapen om det så kallade Akut-testet, (Ansikte, Kroppsdel, Uttal och Tid). Hänger ena mungipan, kan personen inte lyfta armarna och hålla dem kvar, inte upprepa en kortare mening, sluddrar eller inte hittar rätt ord? I så fall uppmanas du att ringa 112 direkt.

Du kan göra testet på www.strokekampanjen.se.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.