Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

The Hunger Games: Mockingjay - part 1

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Actiondrama

Actiondrama

The Hunger Games: Mockingjay - part 1

Regi: Francis Lawrence

Med: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Julianne Moore, Elizabeth Banks, Donald Sutherland, Stanley Tucci och Philip Seymour Hoffman

USA, 2014 (123 min)

Om man inte har en susning om vad Hungerspelenfilmerna, och Suzanne Collins romanförlagor, går ut på är Mockingjay en fullständigt obegriplig filmtitel, och det hade knappast hjälpt med direktöversättningen Härmskrika. Noterbart i sammanhanget är att boken på svenska heter Revolt, som fågeln härmskrikan symboliserar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Catching fire (2013), som var kraftigt förbättrad jämfört med The Hunger Games (2012), slutade med en så kallad cliffhanger. Att den sista delen blivit två filmer handlar inte om att Mockingjay behöver mer speltid än de första filmerna. Den giriga förhoppningen från filmbolaget Lionsgate är att dubblera biobiljettintäkterna, och nu snackar vi mer än kaffepengar.

Mockingjay är inte busenkel att betygsätta, men låt mig säga som så här: Fansen kommer inte att vara besvikna, men inte heller överentusiastiska. Filmen är märkvärdigt temposvag och har karaktären av en typisk mellanfilm, som för all del för handlingen framåt, i en pågående filmserie.

Ibland är Mockingjay rentav småseg, men här finns också actionscener som imponerar, till exempel när Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) spänner sin pilbåge och snyggt skjuter ner ett bombplan.

Megabegåvade Lawrence är som förväntat filmens främsta tillgång. Hon är som bäst och mest inspirerad när hon får motspelare som håller måttet, och det finns det några stycken av i Mockingjay, jag tänker i första hand på fyrtalet i ess Julianne Moore, Donald Sutherland, Woody Harrelson och, i sin sista filmroll, Philip Seymour Hoffman. Däremot är Liam Hemsworth, i Gale Hawthorne-rollen, blek värre.

Hur som helst. I underjordiska Distrikt 13 vädrar rebellerna och deras sluga president Alma Coin (Moore i ypperlig form) morgonluft när Katniss kommit dit. Rebellerna behöver någon som kan ena distrikten i kampen mot diktatorn Snow (Sutherland) och hans trupper i den Orwellska nationen Panems huvudstad The Capitol, där allt mer och mer påminner om Nazityskland. Man behöver en ledargestalt och ett mer eller mindre oslagbart vapen i propagandakriget. Alltså behöver man Härmskrikan (Katniss). Det gäller bara att övertala henne.

Katniss är emellertid bara måttligt road av att stå i en studio och spela in propagandafilmer. Hon vill ut på slagfältet. Hon vill ta sig till huvudstaden för att rädda livet på sin älskade Peeta Mellark (Josh Hutcherson).

Ännu ett cliffhangerslut. The Hunger Games: Mockingjay – part 2 har biopremiär 20 november 2015.

.

Titta också på:
The Hunger Games (Gary Ross, 2012)
The Hunger Games: Catching fire (Francis Lawrence, 2013)
Divergent (Neil Burger, 2014)