Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

The Fooo: "Fansen betyder allt"

Who? The Fooo. Lägg namnet på minnet. Flera miljoner har sett det Grammisbelönade pojkbandets musikvideor och fansen är minst sagt hängivna. -Det har blivit en del pussar på munnen, säger Felix Sandman, 15.

Fyra pojkar sitter på kuddar i en yogasal i Stockholm. Utanför stryker ett gäng tonårstjejer runt och spanar efter dem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är sjukt för de hittar oss verkligen överallt, även på ställen där man tror att de inte ska hitta oss, säger 16-årige Oscar Enestad.

Förband åt Justin Bieber

Tillsammans med Felix Sandman, 15, Omar Rudberg, 15, och Oscar "OG" Molander, 16, utgör han pojkbandet The Fooo. Gruppen sattes ihop av ett skivbolag för ett år sedan och fick sitt genombrott som förband åt Justin Bieber i Globen.

-Vi hade var och en uppträtt på mindre scener som Vasateatern tidigare, därför var vi inte så nervösa inför spelningen, säger Oscar Enestad. -När skynket öppnades sade vi "nu kör vi" och sedan såg vi allt folk, det var helt sjukt, säger Felix Sandman.

Totalt spelade bandet inför 48 000 åskådare under tre konsertkvällar. Det var The Fooos första spelning och bandet hade inte ens släppt en singel, bara musikvideon till låten "Kangaroos". Det var via den som Justin Biebers manager upptäckte dem, men själva fick de inte träffa den skandalomsusade popstjärnan.

-Det hade så klart varit kul, han hade kanske kunnat ge några tips. Fast nu börjar man tyvärr bli lite besviken på honom, säger Felix Sandman.

"Skrikande tjejer i hallen"

Sedan genombrottet har The Fooo blivit en stor favorit bland unga tonårstjejer. Killarna berättar att det var under sommaren som de märkte av hysterin på allvar. När de uppträdde under "Sommarkrysset" på Gröna Lund välte fansen bänkar och staket och när bandet gästade radiostationen Mix Megapol i höstas sov hundratals fans utomhus i kylan för att få se gruppen.

Bandets kontaktperson Katia Caroline Mosally berättar för TT att skivbolaget snart måste flytta sitt kontor eftersom grannarna störs av att fansen hänger utanför.

Inte ens hemma får killarna vara i fred.

-Några gick in i mitt hus en gång när jag var ensam. Jag kom i princip från duschen och så står tre tjejer som jag aldrig har sett förut i hallen och skriker. Först blev jag chockad och tänkte "oj, vad händer". Sedan sade jag "okej, jag ska bara upp och sätta på mig lite kläder", säger Oscar Enestad.

TT: Är det inte jobbigt att vara iakttagna hela tiden?

-Ibland kan det vara det, men det får man ta så mycket som vi triggar dem och så mycket som de hjälper oss. Det är en del av jobbet, säger Felix Sandman. -Dessutom älskar vi hysterin. Ingen får ju bli skadad men hysteri är najs, säger "OG" Molander. -Skrik är som sång i våra öron, instämmer Oscar Enestad.

Behöver inte tidningarna

Bandet har byggt upp sin relation med fansen utan inblandning av traditionella medier. De lägger i stället omkring fyra timmar om dagen med att kommunicera med fansen på sociala medier - en strategi som prisades på årets Grammisgala där The Fooo fick pris som årets innovatörer.

-Vi tror på närheten till fansen, det är så vi har lyckats, säger Felix Sandman.

Men får de inte hybris av all uppmärksamhet? Enligt bandet får de hjälp av sina föräldrar, skivbolaget och inte minst varandra med att hålla fötterna på jorden.

-Vi har en samling varje morgon där vi snackar om allt. Jag tror inte att någon av oss skulle vilja vara med om det här själv, säger Oscar Enestad.

Hans namne Oscar "OG" Molander har en egen strategi för att hindra kompisarna från att sväva iväg.

-Om någon börjar bli divig..., säger han och brottar skrattandes ned Oscar på golvet.