Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

The Counselor

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Dramathriller

Dramathriller

The Counselor

Regi: Ridley Scott, USA, 2013 (117 min)

BERGAKUNGEN, BIOPALATSET

Eftersom 81-årige Cormac McCarthy (No country for old men, The road/Vägen) är en av USA:s främsta författare är det ingen som vågat säga ”Stopp! Manuset håller inte Cormac!”. Med resultat att The counselor är en tungrodd dramathriller med långa dialogpartier som är litterära i överkant, filosofiska och mer eller mindre livlösa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Michael Fassbender spelar en gråbeige advokat, som vi aldrig får veta namnet på. Tillsammans med sin halvkriminelle vän Reiner (en parodisk Javier Bardem) tänker advokaten tjäna storkovan på att smuggla knark över den mexikanska gränsen in i USA. Vad advokaten förstår för sent är att om man skall simma bland de stora fiskarna gäller det att se upp för hajar.

Filmen innehåller ett par vämjeligt våldsdetaljerade scener, flera tydliga så kallade planteringar och en bisarr scen när Cameron Diaz har sex med motorhuven på en sportbil (jo, faktiskt).

Ridley Scotts regi är anonym. Spelet från Fassbender, Diaz, Penélope Cruz och Brad Pitt (i en biroll) ligger långt under normal standard.

I en tidig scen, från Amsterdam, diskuterar advokaten diamanter med en juvelerare spelad av karaktärsesset Bruno Ganz. Den korta scenen bränner till och är riktigt bra. Det är ungefär allt.