Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det behövs långsiktiga investeringar för att utveckla det textila klustret kring Borås, skriver bland andra Björn Brorström, rektor vid Högskolan i Borås.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Textilforskning skapar västsvensk växtkraft

Det finns goda skäl att tala om ett svenskt textil- och modeunder motsvarande det uppmärksammade musikundret. Nu nås vi dock av rapporter om att Sveriges position inom de kreativa näringarna riskerar att äventyras, skriver bland andra Björn Brorström, rektor Högskolan i Borås.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För några årtionden sedan rullade turistbussar ut ur Borås till olika delar av Sverige; fullastade av varor som resenärerna köpt i de stora postorderbutikerna. Om samma människor skulle återkomma idag skulle de möta något helt annat. På programmet skulle stå besök hos morgondagens designers, skapare av starka svenska varumärken samt tillverkare av avancerade textila produkter för branscher så olika som vård- och fordonssektorn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Textillandet lever

Tvärtemot vad många tror innebar 1970-talets kriser inte ett slut för Sverige som textilland. Den svenska mode- och textilexportens omfattning är idag i nivå med exporten inom klassiska svenska industrigrenar som trävaror och järnmalm. Den största exportökningen inom textil- och modeområdet under 2013 skedde enligt Tillväxtverket inom mindre företag, vilket visar en stor tillväxtpotentital.

Om Sverige ska hävda sig internationellt måste ordentliga satsningar göras på forskning samt konstnärligt utvecklingsarbete. Svensk konkurrenskraft byggs inte av låga priser utan av kunskap, kvalitet och kreativitet. För att uppmärksamma betydelsen av en nationell kunskapssatsning på textil och konstnärlig forskning anordnar Högskolan i Borås tillsammans med Västsvenska Handelskammaren och Borås Stad den 30 juni ett seminarium i Almedalen.

Det textila skapandet med en lång tradition i Boråsregionen, har under det senaste året fått en samlad yta i det nya Textile Fashion Center; en kunskapsarena som inom sitt fält saknar motstycke i Norden.

När det gäller så kallade smarta textilier tillhör Västsverige de ledande regionerna i världen. Detta trots att denna del av landet släpar efter rejält när det gäller statliga forskningsresurser i förhållande till Stockholms- och Skåneregionen. Det behövs långsiktiga investeringar för att utveckla det textila klustret kring Borås.

Borås, Europa

Till den västsvenska styrkepositionen inom det textila området hör att Högskolan i Borås designutbildningar anses tillhöra Europas främsta. Trots detta får lärosätet inte finansierade utbildningsplatser i samma utsträckning som de konstnärliga högskolorna i Stockholm. Det är särskilt anmärkningsvärd då dessa till skillnad från Borås inte har rättighet att examinera på forskningsnivå.

Vi vet att mode och smarta textilier kan vara drivkrafter för ekonomisk utveckling och är övertygade om dess framtidspotential. Vi har verktygen här i Västsverige. Ur ett nationellt perspektiv är det en styrka att samla utbildning, institut, forskning och industri på det sätt som görs i Textile Fashion Center. Det är ett lyckat koncept för att ta tillvara innovationskraft och det ger kraft för hela landets textilindustri.

Nu måste inte bara Västra Götalandsregionen utan också den svenska staten ta sitt ansvar för att göra verklighet av de framtidsdrömmar som närs i kreativa och kunskapsintensiva textil- och modeverkstäder. Varje investerad forskningsmiljon bidrar till att skapa ett bättre innovations- och företagarklimat.

Björn Brorström

rektor vid Högskolan i Borås

Elin Lydahl

generalsekreterare TEKO

Ulf Olsson

Kommunstyrelsens ordförande, Borås Stad

Johan Trouvé

vd Västsvenska Handelskammaren