Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Test: Aktivitetsarmband

Med ett aktivitetsarmband parkopplat till telefonen kan du mäta hur du rör dig, hur du sover och mycket mer. Så här bra är åtta av dem.

Aktivitetsarmband är hett just nu vilket märks på floden av produkter som dyker upp på marknaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Med funktioner som stegräknare och att de hänger på telefonens funktioner för platslokalisering kan vi övervaka hur mycket eller hur lite vi rör oss. Både på dagarna och när vi sover för de bok över aktiviteter och träning.

Kombinationen av telefon och aktivitetsmätare kan med alarm påminna oss om att lyfta på rumpan oftare och se till att vi får tillräckligt med vardagsmotion i form av tio tusen steg om dagen. Armbanden övervakar kroppens sömn, energiförbrukning.

Ur prylperspektiv är flera av armbanden vettiga komplement till din telefon med noteringar och vibrerande påminnelser som du alltid märker av även fast telefonen ligger i jackfickan. Vrid på armen och se vem som ringer!

Samtliga band som tidsskriften Ljud & bild testat är bra på att räkna steg och hantera promenader samt löpning och cykling utomhus (i kombination med gps) där du förflyttar dig över stora ytor. Det är lätt att beräkna energiförbrukning och aktivitetsnivå på de uppgifterna. Å andra sidan kan du hitta enkla stegräknare för några hundralappar och flera av armbanden vi testat är egentligen inte särskilt mycket bättre på den uppgiften.

Inomhusträning, styrka, kondition, boxning, dans och rörlighet – hela utbudet av gymtjänster är det lite si och så med. Inget av banden underlättar för dig som tränar ofta på schema, till exempel regelbundet går på samma träningspass varje vecka. Här kan alla tillverkarna bli så mycket bättre på alla sätt som att påminna om träningstillfällen och hjälpa till med motivationen.

Fakta: Så här gjordes testet

Tidskriften Ljud och bild har testat åtta av marknadens populäraste armband och tittat på hur de hanterar träning och rörelse av olika slag och ifall utökade ”smarta” funktioner och inbyggd display på något sätt bidrar till en bättre upplevelse och bättre insikt i träningen.

• Fungerar armbanden med träningsformer som gym och fitness?

• Hur hanteras de via appen i en smartphone?

• Trots att telefonen har många finesser kan aktivitetsmätningen vara begränsad och det är det sista som styr totalbetyget.

• Kan ett armband utan display ha chans mot en nyare generations armband?

Fakta: Så tyckte Ljud&Bilds testare

Hos Fitbit Charge är det appen som ger dig kontrollen. Armbandet är tunt och diskret och lyckas med det mesta. Vi får tydlig information via appen och det går att hitta sitt sätt att spåra nivåerna av aktivitet med historik upp till ett år(!), till exempel att följa upp antal aktiva minuter och antal förbrukade kalorier.

Garmin Vivosmart är den snyggaste stegräknaren, men det räcker inte för att lyfta produkten från stegräknarnivån. Likt förbaskat gillar jag den rejält eftersom det är ett så pass bra armband som verkligen kompletterar telefonen. Men det krånglade.

Huawei Talkband B1 har headset i armbandet och du kan stoppa in armbandet i örat. Men det är helt enkelt alldeles för märkligt och som armband betraktat är det för klumpigt. Något mer än en stegräknare med en underlig headsetfunktion blir det aldrig.

Appen gör vinnaren Jawbone UP 24. Här finns tonvis med funktioner. Det finns utrymme till förbättringar, Jawbone behöver ta det stora klivet från stegräknare till att bli din fitnesspartner!

Jaybird Reign har fattat detta med träning och har den i särklass mest spännande produkten. Jag tror på konceptet med mätning av utmattningsnivåer och att sätta ett totalt aktivitetsmål på förhand och inte bara blint räkna antal steg. Men produkten är ofärdig.

Polar Loop kräver tålamod och pyssel. Lite rörigt och störigt med olika program och en del oklarheter men armbandet lyckas i alla fall ta klivet från stegräknare till någonting mer.

Samsung Galaxy Gear Fit har ett telefonperspektiv. Jag kan se mina räknade steg, min grundläggande förbränning samt lite historik, men som aktivitetsmätare är det däremot mest en axelryckning vilket drar ned totalbetyget.

Sony Smartband Talk SWR30 försöker ta en helhet och logga mer än steg, sömn och aktivitet. Försöker är ordet.

Glöm träning och aktivitet utöver stegräkning och cykel. Hela prylen är snudd på obegriplig och detta är främst en vanlig stegräknare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.