Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Terrormisstänkt häktades

Han är 26 år och kopplas samman med en terroristmisstänkt man i Göteborg. På torsdagseftermiddagen häktades han på sannolika skäl.

Förhandlingen på torsdagseftermiddagen skedde i Solna tingsrätt. 26-åringen är skriven på en c/o-adress i Spånga. Misstankarna gäller: Stämpling till terroristbrott i Stockholm och på andra platser i Sverige samt i Somalia mellan januari 2009 och juni i år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han greps i Rinkeby i nordvästra Stockholm i tisdags morse av polisens nationella insatsstyrka.

I den häktningsframställan som vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström ingivit till rätten står att det finns risk för att mannen avviker, förstör bevis och fortsätter sin brottsliga verksamhet. Hon misstänker honom på sannolika skäl, vilket är den högre graden av misstanke.

Så blev det också.

Tidigare i veckan begärde Agnetha Hilding Qvarnström via videolänk att Göteborgs tingsrätt omhäktade en 22-årig man, också han med rötter i Somalia. Även denne man är misstänkt på sannolika skäl för stämpling till terroristbrott.

Mannen omhäktades och åtal ska nu vara väckt senast den 2 juli, om åklagaren inte begär ytterligare förlängd tid.

- Vi har hållit på med utredningen i en månad och det finns fortfarande åtgärder att vidta. Jag har ingen riktig uppfattning om hur lång tid det tar och hur mycket som är kvar, säger Agnetha Hilding Qvarnström till GP.

Några fler gripanden är inte förestående, även om det inte kan uteslutas. Den nya ärendet är, enligt åklagaren, en utveckling av gripandet i Göteborg som har koppling till den terroriststämplade islamistiska organisationen Al-Shabaab.

Om misstanken gällande stämpling till terroristbrott har Agnetha Hilding Qvarnström tidigare sagt till GP att det är komplicerat:

- Stämpling förutsätter inte att man behöver påvisa någon konkret gärning som någon ska ha gjort sig skyldig till. Det ska vara fara för att man kanske ska kunna begå ett brott. Stämpling är planläggning för någonting långt fram. Och jag behöver inte konkretisera vad det är, även om det måste finnas en viss nivå av konkrektion.

Det är okänt om 22-åringen i Göteborg och 26-åringen i Stockholm känner varandra personligen. Båda nekar till brott.

Åtal mot 26-åringen ska vara väckt senast 8 juli, om åklagaren inte begär och får mer tid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.