Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Terroristen sökte kontakt med svenskar

Terroristmisstänkte Anders Behring Breivik har under flera år sökt personer han betraktade som likasinnade i Sverige. Nu undersöks hans kontaktnät av flera länders säkerhetstjänster.

Enligt det manifest som offentliggjordes av Breivik kort före dåden under fredagen har han under flera år sökt kontakt med tusentals ”patrioter” via sociala medier och e-post.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På ett norskt islamfientligt forum uppmanade han i december 2009 alla medlemmar ”å det starkaste att använda Facebook-nätverken, använd den dagliga kvoten om 50 inbjudningar till att knyta kontakter med britter, fransmän och svenskar etc.”.

En som fick kontakt med Breivik var Camilla Rågfors under hennes tid som styrelseledamot i Sverigedemokraterna i Värmland.

Det skedde över Facebook.

– Jag minns det väl eftersom det inte är så vanligt att man fick vänförfrågningar från personer från Norge och jag tittade som vanligt bland mina övriga vänner och såg att mängder av mina dåvarande partikamrater redan var vän med honom så jag blev det också, säger Camilla Rågfors.

Hon lämnade Sverigedemokraterna hösten 2010 och bedömer att kontakten togs högst ett och ett halvt år tidigare.

Enligt henne var Breivik ganska anonym, de skickade inga meddelanden till varandra, men hon reagerade på att han hade för vana att skicka meddelanden direkt till ledande partiföreträdare i samband med till exempel högerpopulistiska partiers valframgångar.

– Han skrev gärna grattis när partier som SD gick framåt i valen, säger Camilla Rågfors.

En skribent på nazistiska Svenskarnas partis webbtidning ska också ha kontaktats av Breivik för ett och ett halvt år sedan i vad som beskrivs av redaktionen som ett försök till ”nätverksbyggande mellan kritiker till den mångkulturella överideologin”.

Skribenten uppfattade Breivik som beläst och verbalt begåvad men enligt partiet avbröts kontakten på grund av ideologiska meningsskiljaktigheter. Norrmannen såg inte judarna utan islam som huvudproblemet i samhället och beskrevs av skribenten som en ”typisk sån där Geert Wilders/SD/anti-muslim/trams-kristen typ”.

Sverige omnämns på flera ställen i det över 1 500 sidor långa manifestet som tillskrivs 32-årige Anders Behring Breivik. Bland annat skriver han att en svensk skulle ha deltagit på det möte i London 2002 där Breiviks påstådda organisation Knights Templar grundades, ett möte som brittiska säkerhetstjänsten nu undersöker om det över huvudtaget ägt rum eller om det bara finns i Breiviks fantasi.

Den svenska vit makt-musikern Saga som ges ut på nazistbutiken Midgårds förlag i Göteborg lyfter han särskilt fram som en stor inspirationskälla och värd att spela under ”martyraktioner”.

Bland de många tänkbara mål Breivik lyfter fram i sitt manifest finns också flera västsvenska, däribland nämns Ringhals kärnkraftverk, Preemraff och Shells raffinaderier i Göteborg samt Preemraff i Lysekil.

Säkerhetspolisen har varit i kontakt med både Ringhals och Göteborgs hamn.

– Vi var i kontakt med Göteborgs hamn och Ringhals redan under fredagen. Vi har ett gott brottsförebyggande arbete och det hade varit direkt felaktigt av oss att inte ta den kontakten, säger Jane Strömberg, tillförordnad chef vid Säkerhetspolisen enhet väst.

Säkerhetspolisen vill i övrigt inte kommentera uppgifterna i Breiviks manifest med hänvisning till att det pågår en norsk förundersökning. Flera länders säkerhetstjänster däribland de brittiska, tyska och svenska undersöker nu Breiviks kontaktnät.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.