Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Terrorexperten Magnus Sandelin är inte förvånad över att IS tagit på sig den senaste tidens attacker. Bild: Christoffer Edling / Karl-Josef Hildenbrand TT

Terrorexperten: IS vill sätta skräck i Europa

Journalisten och terrorexperten Magnus Sandelin är inte förvånad över att IS tar på sig både terrorattacken i Nice och yxattacken i Bayern. Trots att kopplingarna till terrororganisationen är vaga. - Om de sker en attack som de har nytta av att ta ansvar för, så kommer de att göra det, säger han.

Yxattacken i tyska delstaten Bayern, där en 17-årig pojke attackerade resenärer på ett tåg var den andra terrorattacken på kort tid som Islamiska Staten tagit på sig, trots att kopplingarna till dådet endast varit vag.

- Det verkar funnits någon sorts inspiration hos gärningsmannen i Nice och även i Tyskland, alltså att de haft sympatier för IS radikala ideologi. Då anser IS att de har nytta av att ta på sig dåden, säger Magnus Sandelin.

"Vill sätta skräck i Europa" 

Motivet är enligt Magnus Sandelin att visa att trots att IS är militärt tillbakapressat i Syrien så går det inte att känna sig säker någonstans från terrordåd utförda av deras sympatisörer.

- De visar att de kan få folk att slå till oavsett vilka säkerhetsåtgärder regeringar sätter in. Målet är att få folk att känna sig osäkra, vilket är terrorismens signum. Med de här dåden vill de sätta skräck i Europa, säger han.

Enligt Magnus Sandelin är dåden ett tecken på två saker. Dels att IS är hårt militärt pressade på hemmaplan och dels att det är svårare att ta sig till Syrien för sympatisörer från Europa.

Han tror också att vi kommer att se fler attacker med endast vag koppling till IS, som terrororganisationen inte kommer tveka att ta på sig ansvaret för.
- Det behöver inte vara attacker de varit med och planerat, utan deras strategi är att uppmana folk som inspireras av deras ideologi och metodik att begå attacker med vad som står till deras förfogande, vapen, bomber eller enklare medel som lastbilsattacken i Nice.